Presedintele francez Francois Hollande si-a exprimat luni increderea in obtinerea de progrese in ceea ce priveste situatia din Ucraina in cadrul urmatorului summit international din 15 ianuarie, la Astana, subliniind ca sanctiunile impotriva Moscovei trebuie ridicate daca se ajunge la aceasta situatie, scrie AFP.

"Sanctiunile trebuie ridicate daca exista progrese. Daca nu exista progrese, sanctiunile raman", a spus acesta, la postul de radio France Inter.

"Merg la Astana in 15 ianuarie cu o conditie. Sa poata exista noi progrese. Daca e doar pentru a ne intalni, a discuta fara sa existe avansuri, nu merita. Dar cred ca vor exista", a precizat acesta.

La reuniunea de la Astana urmeaza sa participe presedintii rus si ucrainean, Vladimir Putin si Petro Poroshenko, Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel.

Evocand recenta eliberare de prizonieri intervenita intre ucraineni si rebelii pro-rusi, presedintele francez a subliniat ca "exista progrese".

El a explicat ca acesta a fost sensul demersului sau de apropiere intre liderii ucrainean si rus.

"Trebuie vorbit cu (Vladimir) Putin si, in acelasi timp, trebuie vorbit clar. Eu am facut-o", a spus acesta, referindu-se cele doua intalniri pe care le-a avut cu presedintele rus la finele lui 2014.

"El insusi trebuie sa stie sa se opreasca" deoarece "plateste suficient de scump", a spus seful statului francez, evocand sanctiunile europene impuse Moscovei.

"Putin nu doreste sa anexeze estul Ucrainei. Mi-a spus-o. Nu mi-a venit sa cred, vad ce a facut in Crimeea (dar) nu este acelasi lucru". "Ceea ce doreste este sa ramana influent. Ceea ce doreste Putin este ca Ucraina sa nu intre in tabara NATO", a subliniat Francois Hollande.

"Ceea ce vrem noi este ca Putin sa respecte integritatea teritoriala a Ucrainei. Ceea ce dorim de la Putin este sa nu sustina separatistii", a adaugat acesta.

Cel mai recent armistitiu intre partile combatante din Ucraina, stabilit in 9 decembrie, este respectat, in ciuda unor lupte sporadice.