"Capitanul" traficantilor, care a condus saptamana trecuta circa 800 de imigranti clandestini sirieni catre coastele italiene la bordul unei nave cargo Blue Sky M, si-a povestit periplul in paginile editiei de duminica a cotidianul La Repubblica, relateaza Mediafax.

"Mi-au promis 15.000 de dolari si posibilitatea de a-mi aduce toata familia", explica Sarkas Rani, un sirian in varsta de 36 de ani, intr-o poveste reconstituita dupa interogatoriul lui de catre politie, care l-a arestat la 31 decembrie la Gallipoli (sud-est).

"Am ajuns in Turcia cu avionul din Liban, unde eram refugiat. Acolo, am fost contactat de o cunostinta care stia ca sunt capitan de nava", a adaugat el. Cei doi barbati s-au intalnit apoi la Istanbul, au incheiat afacerea, iar Sarkas Rani s-a imbarcat impreuna cu alti trei barbati pe Blue Sky M, sub pavilion moldovenesc, cu destinatia Mersin, port turc situat in apropiere de coasta siriana. Nava de transport a ramas doua zile ancorata in larg, in asteptarea "incarcaturii".

Potrivit La Repubblica, traficatii au postat chiar un anunt pe Facebook in care propuneau imbarcarea in schimbul sumei de 5.500 de dolari de persoana sau 4.500 de dolari pentru grupuri de minim 25 de persoane.

In cea de-a treia zi, un vapor a adus un prim grup de 30 de persoane pe Blue Sky M. Timp de patru zile, sosirile s-au succedat, iar la 25 decembrie la bordul navei erau aproximativ 800 de persoane - barbati, femei si copii.

Autoritatile turce nu au facut nici cea mai mica verificare, asigura "capitanul" Blue Sky M.

"Am trasat personal ruta pentru Italia", povesteste Sarkas Rani. Din cauza vremii nefavorabile, el s-a apropiat de coastele Greciei si a luat contact cu autoritatile pentru a cere autorizatia de a se ascunde intr-un golf in asteptarea unei ameliorari. Autoritatile maritime grecesti i-au acordat permisiunea si nu au recurs nici ele la o verficiare, potrivit traficantului.

Vaporul a plecat apoi, indreptandu-se catre coasta de sud a Italiei, iar Sarkas Rani a abandonat puntea navei pentru a se refugia in cala dupa ce a blocat timona si motorul. Nava se indrepta cu aproximativ sase noduri (11 kilometri pe ora) catre coasta si, fara interventia marinei italiene, s-ar fi zdrobit.

Paza de coasta a reperat nava care nu raspundea, a urcat la bord, si la cel putin cinci mile (noua kilometri) de coasta a reusit sa preia controlul acesteia.

Blue Sky M a intrat miercuri, in jurul orei 03.30 in portul Gallipoli cu 768 de sirieni la bord.

Doua zile mai tarziu, un alt cargobot, abandonat de echipaj, a fost interceptat de marina italiana avand la bord 360 de imigranti sirieni.