Conflictul din Ucraina a dus la pierderea de numeroase vieti omenesti, unele dintre victime fiind militari rusi trimisi pe teritoriul Ucrainei in secret, puterea de la Kremlin afirmand ca Rusia nu este implicata in niciun fel in aceste evenimente.

Anton Tumanov, un sergent de 20 de ani din armata rusa, si-a dat viata pentru tara sa, insa aceasta nu recunoaste. Mama sa stie insa ca Anton a fost ucis in Ucraina de un atac cu rachete, pe 13 august 2014, scrie The Telegraph intr-un reportaj, citat de Mediafax.

"Nu inteleg de ce a murit. De ce nu putem lasa oamenii din Ucraina sa-si rezolve problemele singuri? De ce oamenii de la putere, care l-au trimis pe Anton acolo, nu recunosc si nu spun exact ce s-a intamplat cu el?", intreaba Yelena Tumanova, care a aflat despre moartea fiului ei de la un camarad al acestuia.

Kremlinul insista ca niciun soldat rus nu s-a alaturat separatistilor din Ucraina. In conferinta anuala din luna decembrie, presedintele Vladimir Putin a declarat ca combatantii rusi din regiunea ucraineana Donbas sunt voluntari care au raspuns "unei chemari a inimii".

Activisti pentru drepturile omului au inregistrat minim 40 de decese care ar fi avut loc in conflict, insa majoritatea cred ca este vorba de fapt despre sute de morti. Procurorii refuza insa sa deschida investigatii asupra deceselor, soldatii devenind astfel pierderi ale unui razboi nedeclarat.

Oficial, Anton Tumarov a murit in timpul serviciului militar "la un punct temporar al unitatii militare 27777", a careia baza permanenta este in Cecenia. Certificatul sau de deces, inregistrat la un centru din Rostov-Don pe 18 august, spune ca militarul a murit din cauza unei rani provocate de explozie, din cauza pierderii masive de sange. Documentul nu specifica daca decesul a fost provocat de "ostilitati militare", ci spune ca originea acestuia "nu este stabilita".

Anton Tumarov este doar unul dintre militarii care au fost nevoiti sa se intoarca in armata pentru ca nu au gasit altceva de munca.

"Am incercat sa-l conving sa nu se intoarca din cauza a ceea ce se intampla in Ucraina. Dar presedintele nostru a spus ca niciunul dintre soldatii nostri nu va fi trimis acolo, ca sunt doar ucraineni care se lupta intre ei, si eu am crezut asta", a declarat mama soldatului ucis.

Desi oficial se afla intr-o tabara din regiunea Rostov pentru exercitii militare, Anton era trimis regulat in Ucraina cu unitatea sa, 27777, pentru a livra arme si vehicule militare rebelilor. Pe 10 august, soldatul si-a anuntat mama prin telefon ca va fi trimis la Donetsk, pentru a ajuta militia impotriva rebelilor. A doua zi, mama lui Anton a primit de la acesta ultimul mesaj, pe o retea de socializare: "Am predat telefonul. Am plecat in Ucraina".

Yelena Tumarova a flat ce s-a intamplat cu fiul ei de la colegii acestuia: "Pe 11 august ni s-a dat ordin sa scoatem placutele de identificare ale vehiculelor militare, sa ne schimbam in costume de camuflaj si sa ne legam panze albe pe maini si picioare. La granita am primit mai multa munitie. Pe 11 si 12 august am trecut pe teritoriul Ucrainei. Pe 13 august, am fost atacati cu rachete, iar Anton a murit. In acel moment ne aflam in Ucraina, intr-un oras de langa Donetsk", este marturia unuia dintre camarazii soldatului ucis.

Serghei Krivenko, seful unui grup civil din Moscova care ajuta soldatii si familiile acestora sa isi protejeze drepturile, spune ca activistii sunt siguri de moartea a cel putin 40 de militari rusi, dar numarul acestora ar putea fi de cateva sute.

Un ofiter rus a recunoscut ca au existat decese in randul armatei, insa nu a dat detalii despre locul si modul in care s-au produs acestea.

"Rusia nu este oficial in razboi, deci ar trebui sa existe o ancheta in cazul fiecarui deces, dar autoritatile ne refuza cererile", a declarat Krivenko.

Mai multi soldati au relatat cum au fost trimisi in Ucraina pentru a livra arme.

Lev Shlosberg, un politist militar din Rusia, spune ca victimele sunt inconjurate de secrete si teama. "Numerosi rusi au murit in Ucraina, iar familiile lor sunt revoltate, dar nu vorbesc deoarece se tem pentru vietile lor".

Barbatul spune ca a vorbit cu rudele victimelor si cu soldati care au luptat in estul Ucrainei, insa cu totii vor sa ramana anonimi: "Oamenii din Rusia traiesc in teroarea impusa de autoritati".