Datele care au aparut in public privind componenta etnica a populatiei in urma recentului recensamant sunt eronate, se mentioneaza intr-un comunicat al Biroului National de Statistica al Republicii Moldova, care solicita autoritatilor o ancheta si sanctionarea celor responsabili, informeaza presa de la Chisina, citata de Agerpres.

Presa a fost indusa in eroare de un comunicat fals, care a fost trimis vineri in redactiile mai multor canale media moldovene, de la adresa biroul.comunicare@gmail.com. Cei care au expediat datele au folosit logoul utilizat pentru materialele si chestionarele de la recensamant.

Aproape 57% dintre cetatenii Republicii Moldova s-au declarat moldoveni, iar peste 23% ¬ romani, in timp ce aproximativ 13 la suta s-au declarat vorbitori de "limba rusa", conform acestor date.

Directorul Biroului National de Statistica, Lucia Spoiala, nu isi poate explica de unde au aparut in presa aceste informatii, pe care le califica drept "eronate".

"In data de 31 decembrie 2014, am plasat pe site doar datele privind rezultatele preliminare, numarul locuintelor care au fost recenzate in mediul rural si cel urban. Cat priveste celelalte aspecte ¬ etnie, limba vorbita - Biroul National de Statistica nu a prezentat si nu a publicat aceste date, deoarece acestea sunt inca in procesare", a afirmat directorul BNS, adaugand ca toate aceste date vor fi date publicitatii catre sfarsitul anului care a inceput.

Biroul National de Statistica a anuntat ca va sesiza institutiile statului, inclusiv Centrul pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal pentru a afla cine este autorul acestor informatii eronate privind apartenenta etnica si limbile vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.

Autoritatile afirma ca s-a produs o scurgere intentionata de informatii, iar vinovatii risca o amenda in valoare de circa 12.000 lei moldovenesti sau trei ani de inchisoare.