Presedintele ceh Milos Zeman, deseori criticat in tara sa pentru orientarea sa pro-rusa in dosarul ucrainean, s-a declarat sambata impotriva unei "idealizari" a Ucrainei, reafirmand totodata ca sangerosul conflict din estul acestei tari este un "razboi civil", relateaza AFP.

Milos ZemanFoto: Agerpres

"Un mare numar de oameni prost informati idealizeaza Ucraina. Ei cred ca acolo s-a intamplat ceva precum "Revolutia de catifea" (care a pus capat in mod pasnic in 1989 regimului comunist de la Praga - n.r.)", a declarat Zeman pentru ziarul Pravo, recunoscand in acelasi timp ca opiniile sale cu privire la Ucraina si Rusia i-au adus o diminuare a cotei de incredere. Aceasta a scazut de la 58% in luna octombrie la 37% in noiembrie.

"Maidan n-a fost o revolutie democratica", a continuat Zeman, referindu-se la protestele pro-europene care au dus, in februarie anul trecut, la inlaturarea de la putere a fostului presedinte pro-rus Viktor Ianukovici.

"Eu consider ca in Ucraina are loc un razboi civil", a insistat seful statului ceh, in contextul in care Rusia, care a anexat in martie peninsula ucraineana Crimeea, este acuzata ca a organizat si inarmat rebeliunea pro-rusa din estul tarii.

Milos Zeman, ale carui afirmatii sunt in contradictie cu opinia majoritatii liderilor occidentali, a profitat de ocazie pentru a-l califica pe omologul sau ucrainean Petro Poroshenko drept "presedintele pacii", Arseni Iatseniuk fiind in opinia sa un "premier al razboiului".

Iatseniuk "nu vrea solutia pasnica recomandata de Comisia Europeana, ci vrea sa rezolve aceasta problema prin forta, ceea ce ar conduce la o restabilire a sprijinului acordat de Rusia separatistilor", a afirmat Zeman.

In trecut, presedintele ceh s-a declarat de asemenea adeptul neutralitatii Ucrainei, fara a-si ascunde scepticismul cu privire la sanctiunile occidentale impotriva Rusiei.

Ucraina, care spera sa depuna o cerere oficiala de aderare la UE in 2020, se confrunta cu un conflict sangeros in estul tarii, ce s-a soldat cu peste 4.700 de morti de la debutul acestuia in luna aprilie, precum si cu o grava criza economica.