Israelul a inghetat sambata transferul a 106 milioane de euro reprezentand taxe colectate in numele Autoritatii Palestiniene, ca riposta la solicitarea palestinienilor de aderare la Curtea Penala Internationala (CPI), a informat un oficial israelian, potrivit AFP.

Este prima masura de retorsiune din partea Israelului la o zi dupa depunerea oficiala la ONU a cererii palestinienilor de aderare la Tribunalul de la Haga, cu scopul declarat de a aduce in fata instantei responsabili israelieni.

Negociatorul-sef palestinian Saeb Erakat a denuntat imediat "o noua crima de razboi israeliana" si a promis ca palestinienii "nu vor ceda in fata presiunilor israeliene".

Aceste fonduri ce le revin palestinienilor in urma taxelor stranse de Israel, si care ating intre 700 de milioane si un miliard de euro pe an, reprezinta doua treimi din bugetul anual al Autoritatii Palestiniene.

Ele provin din rambursarea taxelor vamale si a TVA percepute asupra produselor ce sunt destinate palestinienilor si tranziteaza porturile si aeroporturile israeliene.