Mii de persoane au manifestat vineri seara, la Budapesta, impotriva premierului Viktor Orban, denuntand intr-o noua serie de proteste "incompetenta elitei politice", noteaza Mediafax. Manifestantii au fluturat pancarte prin care il condamna pe Orban, a carui popularitate a inregistrat o scadere semnificativa in ultimele luni, in pofida a trei victorii electorale in 2014.

Viktor Orban (foto arhiva)Foto: Comisia Europeana

Aproximativ 5.000 de persoane au manifestat in fata Operei din Budapesta, potrivit unui fotograf al AFP. Ele si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu o politica prin care Ungaria se indeparteaza de Occident si consolideaza relatiile cu Rusia.

"Ne ingrijoreaza faptul ca Guvernul Orban expune Ungaria influentei ruse", a afirmat Robert Gombkoto, un manager in varsta de 61 ani, citand ca exemplu un imprumut de 10 miliarde de euro pe care Rusia l-a acordat Ungariei pentru extinderea centralelor sale nucleare.

Maniifestantii au criticat, de asemenea, elita politica care conduce tara deja timp de 25 de ani.Mai multe proteste au avut loc incepand din octombrie, dupa ce Guvernul conservator al lui Orban a propus o taxa pe Internet. Acest proiect a fost ulterior abandonat.

Insa valul de manifestatii impotriva coruptiei si apropierii lui Orban de presedintele rus Vladimir Putin mentine presiunea asupra celui mai puternic om din Ungaria.

Viktor Orban, care a fost ales in 2010 si a castigat alegerile legislative din aprilie, suscita nemultumire in Europa si in Statele Unite pentru reformele sale, considerate drept liberticide de catre criticii sai.