SUA au inasprit sanctiunile economice impotriva Coreei de Nord ca represalii pentru atacul informatic ce a vizat compania cinematografica Sony Picture, noteaza AFP. "Noile sanctiuni raspund provocarilor venite din partea Phenianului,in special recentul atac cibernetic contra Sony Pictures si amenintarile la adresa cinematografelor si spectatorilor", afirma Trezoreria Statelor Unite intr-un comunicat.

Sony PicturesFoto: Wikipedia

"Aceasta este prima parte a raspunsului nostru", a avertizat Casa Alba intr-un comunicat.

Vizat de un vast atac informatic, Sony Pictures si-a anulat initial lansarea filmului "Interviul" ce relateaza o tentativa de asasinat a CIA asupra liderului nord-coreean Kim Jong Un. Filmul a fost in cele din urma distribuit prin serviciile video online si intr-o retea mai restransa de cinematografe din Statele Unite.

Statele Unite, care acuza Phenianul de a fi in spatele atacului, au ripostat vineri adaugand pe lista lor neagra zece oficiali a regimului, agentia de informatii nord-coreeana si doua intreprinderi legate de sectorul militar al dictaturii comuniste, a detaliat Trezoreria.

Sanctiunile, adoptate in temeiul unui decret al presedintelui Barack Obama, "reflecta angajamentul SUA de a trage la raspundere Coreea de Nord pentru actiunile sale distructive si destabilizatoare", a pledat secretarul american al Trezoreriei, Jack Lew.

Coreea de Nord face deja obiectul mai multor sanctiuni internationale legate de programul ei nuclear controversat.