In urma cu peste un secol, Norman Angell, om politic si ziarist englez publica o carte intitulata "The Great Illusion" in care afirma ca varsta cuceririlor s-a terminat sau este pe punctul de a se termina. Editorialistul New York Times si laureatul premiului Nobel pentru economie Paul Krugman afirma ca Norman Angell a a avut dreptate, cu cateva decenii intarziere, scrie Slate.fr. El nu a prezis sfarsitul razboaielor in lume, ci faptul ca razboaiele de agresiune pentru a permite unei natiuni sa devina mai puternica nu mai au sens. Ele saracesc atat invingatorii, cat si invinsii.

Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

"Se pare ca e o lectie dificil de inteles", scrie Paul Krugman. "Vladimir Putin nu a citit cu siguranta textul si nici neo-conservatorii nostri (americani). Asa cum o arata admiratia lor pentru Putin, nu au invatat nimic din dezastrul irakian".

Teza lui Norman Angell este ca jaful nu mai este ce a fost. Nu mai poti trata o societate moderna ca o provincie cucerita de imperiul Roman fara a-i distruge bogatia si valoarea pe care incercai sa o stapanesti. "Razboiul va face mai saraci si mai slabi, chiar daca veti castiga".

Iar exceptiile de la regula o confirma. Exista in continuare razboaie pentru profit si placerea de a cuceri, dar ele se deruleaza invariabil in regiuni ale lumii unde materiile prime brute sunt singurele surse de bogatie. Este cazul Republicii Centrafricane sau a teritoriilor cucerite de Statul Islamic.

Dar ceea ce functioneaza pentru un lord al razboiului este auto-distructiv pentru natiuni precum Statele Unite sau Rusia. Vladimir Putin a anexat Crimeea aproape fara nicio opozitie, dar acest lucru i-a adus: o peninsula a carei economie este aproape un dezastru si pe care trebuie sa o sustina, fuga investitorilor din Rusia si toate acestea inainte ca prabusirea cotatiei petrolului sa transforme situatia intr-o criza financiara de mare amploare.

Si atunci, de ce Putin si numeroase persoane influente din lume nu inteleg?

Raspunsul la prima intrebare, legata de Vladimir Putin, este simplu. Paul Krugman reaminteste ca nu trebuie uitat trecutul acestuia: "Este un fost om al KGB-ului, ceea ce inseamna ca a petrecut ani intregi de pregatire pentru a fi un asasin profesionist. Violenta, amenintarile cu violenta, santajul, coruptia, cu asta este obisnuit. Si nu a avut niciun motiv, de-a lungul timpului, sa invete altceva. Pretul ridicat al petrolului a facut Rusia bogata si, la fel ca toti care conduc in momentul unei bule, s-a auto-convins ca este responsabil pentru succesul lui. Presupun ca nu a realizat pana in urma cu cateva zile modul in care functioneaza secolul XXI".

In ceeea ce priveste persistenta dorintei de cuceriri, in Statele Unite in special, Paul Krugman crede ca razboiul din Irak a fost pentru neo-conservatori o modalitate de a demonstra puterea americana si de a-si testa pe teren conceptiile ideologice precum exportul de democratie. "Visurile neo-conservatorilor au primit o lovitura dura cand ocupatia din Irak a devenit un fiasco sangeros, dar nu au invatat nimic din aceasta experienta" si acesta este motivul pentru care vorbesc pozitiv despre Putin, in comparatie cu Obama, acuzat ca este slab.

Dar dovada ca razboiul nu mai este rentabil este faptul ca aventura irakiana a slabit masiv pozitia SUA in lume si a costat peste 800 de miliarde de dolari in cheltuieli directe si mult mai mult daca se iau in calcul cheltuielile indirecte, argumenteaza Krugman.

"America este o adevarata super-putere, deci putem sa incasam astfel de pierderi. Dar o economie petroliera ca Rusia nu are aceeasi posibilitate de a-si depasi greselile. Nu am nicio idee despre ce se va alege de regimul lui Putin. Dar Putin ne-a oferit o lectie la care sa meditam ... In lumea moderna, razboaiele de cucerire sunt pentru perdanti".