Asistenta financiara oferita Greciei nu mai este o necesitate in prezent, iar o eventuala iesire a tarii din zona euro nu ar periclita moneda unica, afirma Michael Fuchs, un lider politic din partidul cancelarului german Angela Merkel, potrivit Mediafax.

"Situatia este total diferita fata de acum trei ani, cand nu aveam mecanisme de salvare financiara. Epoca in care eram fortati sa salvam Grecia a trecut", a declarat Michael Fuchs, vicepresedintele grupului crestin-democrat (CDU) din Bundestag, conform unui interviu acordat cotidianului Rheinische Post.

"Nu mai exista potential de santaj. Iar Grecia nu mai prezinta risc sistemic pentru zona euro", a adaugat politicianul conservator german.

Parlamentul Greciei a fost dizolvat miercuri, iar alegeri legislative anticipate sunt programate pe 25 ianuarie, favorita fiind formatiunea de extrema-stanga Syriza.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, pledeaza pentru incetarea politicilor de austeritate impuse de Troica internationala (Comisia Europeana, BCE si FMI) in schimbul unor imprumuturi de 240 de miliarde de euro.

"Daca Alexis Tsipras crede ca poate reduce eforturile pentru reforme si masurile economice din Grecia, atunci si Troica poate reduce creditele destinate Greciei", avertizeaza Fuchs.

Fondul Monetar International a suspendat deja asistenta financiara acordata Greciei, pana la stabilizarea situatiei politice.