Mai multe mii de suporteri ai extremei dreapta ucrainene au defilat cu torte joi seara la Kiev pentru a cinsti memoria unuia dintre liderii nationalisti ucraineni, Stepan Bandera, denuntat de Moscova si de rebelii prorusi din estul Ucrainei ca fiind colaborator nazist, transmite AFP, citata de Agerpres.

Manifestantii, reuniti la apelul partidelor de extrema dreapta Svoboda si Pravii Sektor, dar si luptatori din regimentul Azov alcatuit din voluntari nationalisti, au defilat prin centrul orasului pana la Maidan, piata centrala din Kiev unde au avut loc protestele care au condus la rasturnarea de la putere a presedintelui prorus Viktor Ianukovici, in februarie 2014.

"Slava Ucrainei! Slava eroilor! Slava natiunii! Moarte dusmanilor! Rusia este inchisoarea popoarelor", au scandat participantii care au fluturat drapele nationale in culorile albastru cu galben, nationaliste rosu cu negru si un mare portret al lui Stepan Bandera, nascut in urma cu 106 ani. Bandera, unul dintre liderii nationalisti ucraineni din anii 1930-1950, ramane un personaj controversat in Ucraina unde multa lume il considera ca un erou national si simbol al luptei pentru independenta a acestei foste republici sovietice si parte a Imperiului Tarist, pe cand alte persoane il acuza ca a colaborat cu nazistii.

"Bandera si-a dat viata pentru Ucraina (...) Incearca sa ii denigreze numele, acuzandu-l ca a colaborat cu nazistii", a declarat Kvazar, unul dintre manifestanti, luptator voluntar care s-a prezentat cu numele de razboi. "Kremlinul se teme de Bandera, pentru ca el simbolizeaza independenta totala a Ucrainei" fata de Rusia, a adaugat Lidia Usii.

Stepan Bandera a fost seful ideologic al luptatorilor antisovietici, care au infruntat Armata Rosie si au masacrat polonezi in vestul Ucrainei. O parte a miscarii nationaliste ucrainene a colaborat cu nazistii, inainte de a lupta impotriva lor.

Doi frati ai lui Bandera au fost ucisi la Auschwitz in 1942 si el insusi a fost inchis intre 1941 si 1944 intr-un lagar de concentrare nazist, dupa ce a incercat sa instaleze un guvern ucrainean independent in timpul ocupatiei hitleriste a Ucrainei, la acea data parte a URSS.

Otravit de un agent KGB in 1959 la Munchen, el este detestat in Rusia. In martie, presedintele Vladimir Putin a spus despre membrii guvernului ucrainean care a urmat regimului Ianukovici ca sunt "mostenitori ideologici ai lui Bandera, complicele lui Hitler in cel de-Al Doilea Razboi mondial".