SUA incearca sa distruga economiile Rusiei si Venezuelei prin intermediul unui "razboi al petrolului", a declarat presedintele venezuelean Nicolas Maduro, potrivit canalului tv Globovision, citat marti de Ria Novosti, transmite Agerpres.

Acest razboi este destinat, in opinia sa, sa elimine si Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

"Astazi suntem martori ai unui razboi al petrolului al carui obiectiv este de a distruge Rusia, facand-o sa cada ca putere mondiala", a afirmat Maduro, adaugand ca presedintele american Barack Obama chiar a recunoscut aceasta intr-un recent interviu radiofonic.

Dar scaderea pretului petrolului afecteaza, de asemenea, Venezuela. "Ele (SUA) vizeaza recolonizarea tarii noastre, distrugerea suveranitatii noastre, a revolutiei noastre printr-un colaps economic", a afirmat Nicolas Maduro, indicand ca, in luna septembrie, pretul petrolului venezuelean era de 95 de dolari pe baril, iar la sfarsitul lunii decembrie a scazut la 48 dolari pe baril, inregistrand astfel o reducere cu aproape 50%.

"Rusia si Venezuela nu au nicio dorinta sa capituleze, vom continua lupta noastra si ei (americanii) nu vor reusi sa ne infranga", a mai spus el.

Liderul de la Caracas a acuzat anterior SUA ca utilizeaza metoda fracturarii hidraulice pentru exploatarea gazelor de sist in scopul de a afecta pozitia Rusiei si in vederea diminuarii in continuare a pretului la petrol, conform Ria Novosti. SUA produc circa 9,5 milioane de barili de petrol pe zi prin fracturare hidraulica si au reusit astfel "sa inunde piata cu petrol", a afirmat liderul venezuelean.