Cel putin 40 de cadavre au fost recuperate marti din Marea Java, in urma cautarilor care se desfasoare pentru recuperarea ramasitelor avionului AirAsia disparut in Indonezia, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al marinei nationale.

"La radioul militar s-a anuntat ca nava de razboi Bung Torno a recuperat 40 de cadavre, si numarul creste. Sunt foarte ocupati momentan", a precizat acesta.

Marti dimineata agentia pentru situatii de urgenta a confirmat ca ramasitele observate in Marea Java apartineau aeronavei despre care se crede ca s-a prabusit in urma cu doua zile.

"La ora 13.25 (08.25 ora Romaniei), am vazut un obiect plutitor care semana cu cadavrul unui pasager" al aeronavei care a disparut duminica la scurt timp dupa decolare, a declarat directorul agentiei nationale indoneziene de cautare si salvare, Bambang Soelistyo, in timp ce televiziunea difuza imagini cu cadavrul ce plutea pe apa.

Cu putin timp inainte, directorul general al aviatiei civile indoneziene afirma ca fragmentele depistate marti in Marea Java sunt cele ale "avionului AirAsia". "Pentru moment, se poate confirma ca este avionul AirAsia, iar ministrul Transporturilor va pleca in scurt timp catre Pangkalan Bun", in zona cautarilor, unde au fost descoperite fragmentele respective, a precizat Djoko Murjatmodjo.

"Pe baza observatiilor efectuate de echipele de cautare si salvare, au fost gasite obiecte importante precum o usa pentru pasageri si o usa de cala. Acestea au fost gasite in mare, la 100 de mile (160 de kilometri) sud-vest de Pangkalan Bun", oras din centrul regiunii Kalimantan, pe insula Borneo, a precizat el.

Avionul Airbus al companiei AirAsia (zborul QZ8501) a disparut duminica la scurt timp dupa ce decolase din Surabaya, al doilea oras din Indonezia, cu destinatia Singapore. Cautarile se concentreaza in jurul insulelor Bangka si Belitung, in Marea Java.