Presedintele american Barack Obama a afirmat, intr-un interviu difuzat luni, ca strategia sanctiunilor adoptata impotriva Rusiei isi arata roadele si ca imaginea buna de care se bucura Vladimir Putin incepe sa se erodeze, scrie AFP.

"Amintiti-va, acum trei sau patru luni, toate lumea la Washington era convinsa ca presedintele Putin era un geniu, ca ne-a coplesit pe toti si ca prin forta hartuirii si a strategiei a reusit sa creasca puterea Rusiei", a spus Obama, intr-un interviu acordat postului american de radio NPR, difuzat luni si inregistrat in 18 decembrie.

"Am spus la acel moment ca nu dorim razboi cu Rusia, dar ca putem aplica o presiune constanta inpreuna cu partenerii nostri europeni (...) si ca, in timp, acest lucru va deveni o eroare strategica a Rusiei", a continuat acesta.

"Si acum, stiti, am impresia ca cel putin in afara Rusiei unii cred ca ce a facut Putin nu a fost atat de destept", a aratat Barack Obama.

"O parte a judecatii noastre a fost ca singurul lucru care le mentine economia pe linia de plutire era cursul petrolului" si ca declansarea sanctiunilor "va face economia rusa suficient de vulnerabila pentru ca in cazul unor perturbari ale pretului petrolului (...) vor avea dificultati enorme".

Rusia urmeaza sa intre in curand in recesiune, dupa o scadere a produsului intern brut (PIB) in noiembrie, in contextul prabusirii cotatiei petrolului. Rubla a pierdut peste o treime din valoarea sa de la inceputul anului.

Dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, Uniunea Europeana si Statele Unite au aplicat de o maniera coordonata mai multe nivele sanctiuni impotriva Rusiei, in special economice si financiare.