Laszlo Kover, presedintele Parlamentului ungar, a afirmat luni ca, in fata disputelor cu Statele Unite, diplomatia ungara ar trebui sa isi caute noi aliati in randul tarilor din regiune si a recomandat sa nu se faca o chestiune prioritara din "rezolvarea chestiunii ungare din Slovacia si Romania".

Kover LaszloFoto: Agerpres

"Nu am fost niciodata foarte buni la diplomatie. Nu ar trebui sa incercam sa-i facem pe americani sa ne iubeasca acum. Trebuie sa ne gasim aliati in alta parte. Cei cu care 'vaslim in aceeasi barca', chiar daca la puntile inferioare. Ei sunt tarile din estul si centrul Europei. Rezolvarea chestiunii ungare din Slovacia si Romania nu ar trebui sa fie o politica de prim ordin. Putem lua in calcul daca impartasesc cu noi cele mai importante provocari - problemele economice si sociale. Dupa ce am castigat apartenenta (la Uniunea Europeana) nu este obiectivul nostru comun sa ne emancipam in cadrul Uniunii Europene? Diplomatia ungara trebuie sa se concentreze asupra acestui lucru si a cooperarii strategice cu Ungaria", a pledat acesta, intr-un interviu acordat pentru magyarhirlap.hu si citat de The Budapest Beacon.

Pe de alta parte, oficialul maghiar a acuzat interferenta Statele Unite in afacerile interne ale tarilor din Europa centrala si de est, mentionand in acest context si Romania. El s-a referit la declaratiile secretarului adjunct american Sarah Sewall care ar fi vorbit "deschis" despre modul in care SUA aloca milioane de dolari pentru a pune in practica diverse "planuri de actiune" in tari est-europene, in numele securitatii nationale.

"O parte dintre acestea sunt evident tari membre ale UE, iar restul pot fi tari care aspira la statutul de stat membru, desi Sewall a mentionat doar Republica Cehia si pe noi. Pana acum, se pare ca nu suntem singurii care am pus 'lemne ude pe foc', ci cel mai probabil si Slovacia, dar nu putem exclude ca rezultatele alegerilor prezidentiale din Romania sa fi jucat un rol in acest domeniu. Din aceasta, putem deduc o definitie autonoma a puterii potrivit careia din punct de vedere al securitatii nationale nu exista niciun centimetru patrat de zona care sa se situeze in afara intereselor lor. De aici urmeaza de asemenea ca in afara de ei nicio alta tara nu poate avea suveranitate. Evenimentele recente nu pot fi interpretate separat de cele in care au monitorizat convorbirile telefonice ale celui mai important politician al aliantei europene, Angela Merkel", a spus acesta.

Interventia sa vine dupa ce premierul ungar, Viktor Orban, a acuzat in urma cu o saptamana Statele Unite de ingerinta in afacerile interne ale tarilor din Europa centrala, calificand drept "pretext" acuzatiile de coruptie lansate de Washington impotriva Budapestei, scrie AFP.

"Statele Unite nu se multumesc sa intervina, dar actioneaza activ in viata politica a tarilor Europei centrale", a declarat Orban, in interviul sau de final de an difuzat de televiziunea publica marti seara. "Suntem intrati intr-o noua era".

Un climat de razboi rece s-a instalat intre Statele Unite si Rusia din cauza conflictului din Ucraina, a adaugat premierul ungar, care a apreciat ca tara sa (membra a Uniunii Europene si a NATO) trebuie "sa ramana in afara acestui lucru".

"Ne vor intrati intr-un conflict in care nu avem nimic de castigat", a sustinut acesta.

La jumatatea lui octombrie, Washingtonul a declarat persoane indezirabile sase inalti responsabili ungari, din cauza unor suspiciuni de coruptie. Aceste persoane nu au fost nominalizate, dar presa a citat numele sefului fiscului ungar.

"Orice om care gandeste stie ca acuzatiile de coruptie nu sunt decat un pretext. SUA doresc influenta", a subliniat Orban.

Presedintele Barack Obama a citat in septembrie Ungaria printre tarile care reprima societatea civila.

La inceputul lui decembrie, fostul candidat republican la Casa Alba John McCain l-a calificat pe Viktor Orban drept "dictator neo-fascist" in fata Senatului. "Independenta Ungariei este atacata", a reactionat Orban.