Presedintele american, Barack Obama, a salutat duminica incheierea misiunii de lupta a NATO in Afganistan, avertizand totodata asupra pericolelor care exista in continuare in acesta tara, relateaza AFP, citat de Mediafax. "Datorita extraordinarului sacrificiu al barbatilor si femeilor in uniforma, misiunea noastra de lupta, cea mai lunga din istoria Statelor Unite, se incheie in mod responsabil", a declarat declarat presedintele american, potrivit unui comunicat.

Comandantul Fortei NATO in Afganistan (ISAF) si-a coborat in cursul zilei drapelul, in cadrul unei ceremonii oficiale desfasurate la Kabul.

"Acum suntem mult mai in siguranta si tara noastra se afla mult mai in siguranta datorita serviciului acestor persoane", a adaugat Obama, subliniind ca prezenta militara americana le-a permis "afganilor sa-si reconstruiasca tara, sa organizeze primele alegeri si sa incheie prima tranzitie democratica din istoria statului lor".

Totusi, a mentionat liderul american, "Afganistanul ramane un loc periculos" si din acest motiv, "la invitatia Guvernului afgan (...), Statele Unite si aliatii lor isi vor mentine o prezenta militara limitata in Afganistan, cu scopul de a asista si antrena fortele afgane, precum si pentru a desfasura operatiuni antiteroriste impotriva Al-Qaida".

Fortele de securitate afgane, din care fac parte 350.000 de oameni, asigura de-acum singure securitatea impotriva talibanilor, care au condus tara in perioada 1996-2001. In acest context, trupele americane din Afganistan vor fi reduse la jumatate pana la sfarsitul lui 2015.