Rusia a decis sa furnizeze Ucrainei 500.000 de tone de carbune lunar pentru rezolvarea dificultatilor sale energetice, a declarat sambata vicepremierul rus Dmitri Kozak, citat de agentia de presa TASS, transmite Agerpres.

"Rusia va furniza 500.000 de tone de carbune Ucrainei si, eventual, daca va exista un acord suplimentar corespunzator, alte 500.000 de tone de carbune suplimentar, adica in total 1 milion de tone de carbune lunar cu scopul de a o ajuta sa depaseasca problemele cu care se confrunta in sectorul energetic", a declarat oficialul rus, intr-o interventie la postul de televiziune Rossia-24.

Decizia privind livrarile de carbune Ucrainei a fost adoptata de Moscova la cererea autoritatilor de la Kiev, a indicat el, adaugand ca resursele energetice vor fi livrate Ucrainei in conditii preferentiale, la preturile interne din Rusia.

Vicepremierul rus si-a exprimat speranta ca livrarile de carbune vor ajuta la rezolvarea problemelor legate de aprovizionarea cu energie a Crimeei, in contextul in care Kievul intrerupe periodic alimentarea cu curent electric a peninsulei.

"Un acord corespunzator privind Crimeea nu am semnat cu partea ucraineana. Cu toate acestea, am decis sa furnizam resursele corespunzatoare, primind asigurari verbale" ca peninsula va primi curent electric din partea Ucrainei, a mai spus Kozak, adaugand ca un astfel de acord este in curs de negociere.

Anterior, site-ul oficial al Ministerului ucrainean al Dezvoltarii, citand serviciul de presa al presedintelui Petro Poroshenko, a relatat ca Ucraina va primi carbune rusesc fara plata in avans.

Mai tarziu, Nadejda Petruneak, purtatoarea de cuvant a ministerului, a declarat ca informatia nu corespunde realitatii si a fost postata de hackeri pe site.

La putin dupa aceea, Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, a declarat, citat de agentia TASS, ca livrarea de carbune Ucrainei fara plata in avans este "o demonstratie de bunavointa" din partea sefului statului rus pentru a oferi un sprijin real poporului ucrainean.

Vineri, 26 decembrie, presedintele Petro Poroshenko a declarat, la o intrunire cu noii guvernatori numiti in functie, ca "primele trenuri cu carbune care vor asigura functionarea stabila a centralelor au pornit". "Este primul pas ce va permite imbunatatirea activitatii sistemului energetic", a mai spus presedintele ucrainean, in conditiile in care curentul este intrerupt frecvent in cursul zilei chiar si la Kiev, nu doar in teritoriile regionale.