Cancelarul german Angela Merkel a fost desemnata personalitatea anului 2014 de catre publicatia britanica The Times, pentru "mentinerea stabilitatii in Europa", informeaza Agerpres.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

"Angela Merkel a actionat ca un om politic exceptional intr-un moment in care relatiile intre Est si Vest se aflau in pragul celei mai grave crize geopolitice de la incheierea Razboiului Rece", scria in editia sa de vineri ziarul mentionat.

The Times evoca in special contributia cancelarului german la "negocierile tensionate intre Occident si presedintele rus Vladimir Putin", dupa alipirea peninsulei Crimeea la Federatia Rusa, denuntata drept o anexare de catre autoritatile de la Kiev si tarile occidentale.

Merkel - "Doamna necesara" - cel mai proeminent politician european - este si cea mai puternica femeie din lume si "personalitatea anului 2014", concluzioneaza The Times.

La inceputul crizei ucrainene, Merkel nu numai ca a condamnat anexarea Crimeei, dar a si incercat sa convinga intr-un mod rezonabil Kremlinul sa revina in cadrul sistemului juridic international. Nu a trantit usa negocierilor. Dar cand separatistii inarmati si instruiti de Rusia au doborat in iulie avionul de linie malaezian, aceasta a convins-o ca Putin - asa cum a spus ea insasi - "traieste intr-o alta lume". De atunci, Merkel pledeaza pentru sanctiuni impotriva Rusiei si asistenta internationala in favoarea Ucrainei, a scris The Times.

Referitor la obiectivele care ii stau in fata Angelei Merkel, The Times mentioneaza trei: in primul rand, "sa asigure ca in martie 2015, sanctiunile UE sa fie prelungite", in pofida obiectiilor unor tari membre UE, in al doilea rand, "sa sincronizeze atitudinea UE fata de Putin cu cea a SUA, care pledeaza pentru 'strangerea latului' in jurul presedintelui rus si al anturajului sau" si, in al treilea rand, "sa-l descurajeze pe Putin de la noi pasi si mai nesabuiti privind o eventuala implicare in Republica Moldova sau Tarile baltice".

Cu toate acestea, ziarul isi exprima temerea ca Germania nu va mai juca un rol central in gestionarea UE. "Daca Merkel, focalizandu-si atentia pe vindecarea relatiilor dintre Est si Occident, va inceta sa acorde atentie cangrenarii relatiilor intre Nord si Sud in zona euro, aceasta ar fi o ironie teribila", considera jurnalistii britanici.

Daca Angela Merkel a lasat sa se inteleaga ca zece ani la putere sunt suficienti, The Times considera ca ea este "femeia de care ar fi nevoie intr-o lume plina de barbati periculosi".

Merkel ii urmeaza astfel lui Vladimir Putin, care a fost desemnat personalitatea anului 2013 de catre revista The Times, noteaza Mediafax.

Aflata la conducerea Germaniei din 2005, Angela Merkel a fost realeasa, cu 96,7% din voturi, in fruntea partidului sau, Uniunea Crestin-Democrata, pentru a opta oara consecutiv, pe 9 decembrie.

Angela Merkel nu a anuntat deocamdata daca intentioneaza sa candideze pentru un al patrulea mandat de cancelar, dar 74% dintre germani sunt convinsi ca Merkel intentioneaza sa se prezinte la alegerile din 2017 si 56% dintre compatriotii ei doresc ca ea sa isi pastreze functia dupa acele alegeri.

Titlul de personalitatea anului este decernat si de o publicatie americana cu nume asemanator, prestigioasa revista Time, care a decis sa acorde aceasta distinctie pe 2014 medicilor, infirmierelor, personalului medical, ONG-urilor si tuturor voluntarilor care s-au implicat in lupta contra virusului Ebola care a facut ravagii in Africa.