Presa din Turcia este cea mai libera din lume, a afirmat vineri presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, respingand acuzatiile potrivit carora libertatea presei ar fi incalcata sub regimul sau, noteaza Mediafax. "Nicaieri altundeva in lume presa nu este la fel de libera ca in Turcia. Sunt absolut sigur de ceea ce afirm", a declarat Erdogan in cursul unei conferinte la Ankara.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

"Presa din Turcia este libera", a insistat presedintele turc.

Aceste declaratii intervin la doua saptamani dupa ce politia a lansat o operatiune impotriva unor sustinatori ai imamului islamist Fehtullah Gullen, un fost aliat al lui Recep Tayyip Erdogan, vizand, in special, cotidianul Zaman, unul dintre cele mai mari in Turcia. Aproximativ 30 de persoane, in principal jurnalisti, au fost arestati in cursul acestei operatiuni. Uniunea Europeana le-a denuntat, apreciind ca ele sunt contrare "valorilor europene" pe care Turcia, care aspira sa adere la UE, trebuie sa le respecte.

Presedintele turc il acuza pe Gulen, aflat in exil in Stalele Unite, ca a orchestrat anul trecut lansarea unei anchete pentru coruptie impotriva unor membri din cercul sau.

De asemenea, aceste declaratii coincid cu eliberarea, vineri, a unui licean in varsta de 16 ani care a fost inchis in urma "insultarii presedintelui", un caz care a generat proteste din partea opozitiei.

"Nu exista limite la insultele (pe care le primim). Nu poti face asa ceva in publicatii din Europa si Statele Unite", a afirmat Erdogan.

"Europenii ne fac reprosuri de parca astfel de lucruri nu au loc in tarile lor. Nimeni nu ridica vocea cand sunt arestati jurnalisti in Europa", a mai afirmat el.