Conducerea unei universitati din nord-vestul Chinei a interzis studentilor sa sarbatoreasca de Craciun, zi pe care o considera un kitsch, o sarbatoare straina de traditiile tarii, scrie Reuters. In schimb, studentii sunt obligati sa vizioneze filme de propaganda.

Agentia oficiala de presa, scrie ca in campusul Universitatii din Xian au fost puse bannere pe care scria "Straduiti-va sa fiti fii si fiice ale Chinei, opuneti-va kitsch-ului sarbatorilor occidentale!" si "Respingeti extinderea culturii occidentale!"

Un student a declarat ca ar fi fost pedepsiti cei care nu participa vizionarea de trei ore a filmelor de propaganda, unul despre Confucius, iar profesorii au stat de paza in picioare ca sa-i opreasca pe cei care ar vrea sa plece din sala.

"Nu am putut face, nu putem scapa!", a mai spus studentul.

Un microblog oficial are comentarii prin care ii indemna pe studenti sa acorde mai multa atentie sarbatorilor din China, cum ar fi Festivalul de primavara.

Popularitatea Craciunului este in crestere, in special, in zonele marilor orase din China, unde tinerii sarbatoresc, dau daruri si isi decoreaza casele. Situatia a inceput sa nemultumeasca autoritatile chineze, care par sa uite ca aceasta sarbatoare aduce profituri de miliarde de dolari pentru industria chinezeasca, comenteaza Reuters.