Mai multi membri ai opozitiei de stanga spaniole i-au cerut marti infantei Cristina, sora regelui Felipe al VI-lea, sa renunte la drepturile dinastice din cauza trimiterii ei, luni, in fata justitiei pentru infractiuni de natura fiscala, transmite Mediafax.

"Viitorul infantei nu poate fi decis de infanta. Regele trebuie sa decida daca ii mai permite sa-si pastreze prerogativele", a declarat putatorul de cuvant al partidului Izquierda Unida, Gaspar Llamazares.

Numarul trei al Partidului Socialist Antonio Pradas a declarat ca regele ar trebui sa-si convinga sora sa renunte, pentru a "consolida credibilitatea institutiei".

Regele urmeaza sa sutina miercuri un mesaj traditional de Craciun.

Partidul Popular (dreapta), aflat la putere, considera ca, pentru moment, trebuie respectata prezumtia de nevinovatie.

Casa Regala a anuntat ca decizia de a renunta la aceste drepturi apartine exclusiv infantei, in varsta de 49 de ani, a sasea in ordinea succesiunii la tron.

Infanta Cristina de Bourbon este acuzata impreuna cu sotul ei, Inaki Urdangarin, dupa patru ani de la deschiderea anchetei care a zguduit monarhia spaniola, in legatura cu deturnari de fonduri la o societate nonprofit - Noos - prezidata de catre Urdangarin.

In total, 17 persoane urmeaza sa compara in fata justitiei.

Dosarul Noos a fost deschis pe 22 iulie 2010. Anchetand finantarea velodromului din Palma de Mallorca, judecatorul a descoperit contracte suspecte incheiate intre Noos si regiuni din Baleare si Valencia, pentru organizarea unor conferinte pe teme de sport. Aceste conferinte ar fi condus la emiterea unor facturi false, prin firme paravan, ca Aizoon, detinuta pe jumatate de catre Cristina si sotul ei.

Cazul a amenintat ulterior, ca o adevarata sabie a lui Damocles, familia regala, dupa inculparea in decembrie 2011 a lui Inaki Urdangarin, indepartat din orice activitate oficiala, iar pe 3 aprilie 2013 a Cristinei, suspectata ca a cooperat cu sotul ei.

Aceste scandaluri au afectat extrem de dur monarhia, intr-o perioada in care spaniolii sufereau din cauza crizei.

Felipe al VI-lea, care a devenit rege pe 19 iunie, s-a angajat sa promoveze o monarhie "onesta si transparenta". De cand a devenit rege, Cristina - care nu a fost invitata la ceremonie - nu mai este, in mod oficial, membra a familiei regale.