Instalatiile de lumini pentru Craciun fabricate in China ar putea aduce un risc mare pentru consumatori, avertizeaza miercuri autoritatea de control in domeniu. La un test facut pe 40 de loturi de lumini de Craciun, s-a constat ca mai mult de 80 la suta erau un real pericol de electrocutare si mai mult de o treime nu respectau normele de siguranta la incendii, a anuntat Administratia generala a controlului calitatii, scrie Reuters.

Craciunul nu este o sarbatoare traditionala in China, dar popularitatea sa este in crestere, in special in zonele metropolitane unde tinerii sarbatoresc, ofera daruri si isi decoreaza casele.

"Exista o multime de instalatii de lumini pe piata. Luminile sunt adesea rasucite in jurul crengilor de brad si inconjurate de ornamente de Craciun, cabluri electrice si alte materiale inflamabile", a spus autoritatea de reglementare.

China este un mare exportator de instalatii de lumini de Craciun si decoratiuni, pe care le vinde in intreaga lume.

Autoritatea de reglementare a spus ca este obligatoriu pentru consumatorii chinezi ca inainte sa cumpere astfel de produse, sa verifice cu atentie daca sunt rezistente la caldura si etichetate in mod corespunzator de catre producator, altfel s-ar putea sa nu aiba un Craciun tocmai fericit.

"Copiii pot ajunge cu usurinta la luminile de Craciun si daca se produce o scanteie, atunci pot izbucni incendii", adauga sursa citata.