Primul tratat international privind comertul cu arme conventionale intra in vigoare miercuri 

de Carla Dinu     HotNews.ro
Miercuri, 24 decembrie 2014, 7:04 Actualitate | Internaţional

Primul tratat international privind comertul cu arme conventionale, laborios negociat in 2013 sub auspiciile Organizatiei Natiunilor Unite, intra in vigoare miercuri si a fost salutat deja de aparatorii drepturilor omului. Acest tratat trebuia ratificat de un minimum de 50 de state, inainte de a intra in vigoare la 90 de zile de la cea de-a 50-a sa ratificare. 

Pana acum, 130 de tari l-au semnat si 60 l-au ratificat. Cel mai recent, Israelul a depus, in 18 decembrie, instrumentele de ratificare la sediul ONU de la New York. 

Tratatul, adoptat la 2 aprilie 2013 de catre Adunarea Generala a ONU, vizeaza imprimarea unei "norme de moralitate" comertului internationale cu arme conventionale, o piata de peste 85 de miliarde de dolari.  

Inaltul comisar pentru drepturile omului al Natiunilor Unite, Zeid Ra'ad Al Hussein, a salutat marti aceasta etapa decisiva "pentru a opri fluxul de arme si munitii care pot fi folosite pentru a comite atrocitati".

Organizatiile neguvernamentale, care au depus eforturi timp de zece ani pentru un asemenea text, au salutat momentul. 

"Este inceputul unei noi ere", spune Anna MacDonald, sefa Control Arms Coalition, o grupare de 100 de ONG-uri, printre care Amnesty International si Oxfam. 

"Daca este aplicat, acest tratat poate salva multe vieti", a adaugat aceasta, amintind de "efectul devastator al unui comert cu arme prost reglementat".

Jurnal​ din Israel

FOTOGALERIE Tel Aviv: artistic si sofisticat

Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

1078 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi