Peste 17.000 de oameni au luat parte in noaptea de luni spre marti la cel mai mare mars anti-imigratie in orasul Dresda din estul Germaniei, scrie Reuters. Participantii au cantat colinde de Craciun si au ascultat discursuri ale unor participanti care se plangeau de imigranti si de persoanele care cer azil.

Protestul, aflat in a zecea zi, este organizat de miscarea auto-intitulata PEGIDA, (patriotii europeni impotriva islamizarii Occidentului).

"Germania nu este un taram pentru imigratie", a spus liderul PEGIDA, Lutz Bachmann, in fata multimii care flutura steaguri si critica presa, acuzata ca relateaza distorsionat protestul lor.

Bachmann a initiat miscarea PEGIDA in octombrie, cu un apel lansat pe retelele de socializare in semn de protest fata de planul care prevede crearea a 14 noi centre pentru circa 2.000 de refugiati. Protestatarii au respins acuzatiile ca ar fi extremisti de dreapta sau neo-nazisti.

Ministrul Justitiei Heiko Maas a calificat PEGIDA drept o rusine pentru Germania.

Solicitarile PEGIDA au atras sprijin atat din partea miscarilor de extrem dreapta cat si a oamenilor normali, nemultumiti de cresterea rapida a numarului de refugiati, multi dintre ei fugari in fata conflictelor din Orientul Mijlociu. Marsurile s-au multiplicat si in alte orase din Germania.

Luni, in loc sa continue marsurile obisnuite pe strazile Dresdei, multimea s-a oprit in fata faimoasei cladiri a Operei Semper unde au cantat melodii clasice de Craciun precum "Stille Nacht" sau "Oh, du froehliche". Administratia operei a decis sa inchida luminile, in semn de protest.