​Statul Nicaragua din America Centrala a inaugurat oficial lucrarile de constructie a unui proiect "faraonic" extrem de controversat: un canal maritim care va lega Pacificul si Atlanticul si care va fi de aproape trei ori mai lung decat canalul Panama, scrie Reuters. Costul proiectului e urias pentru o tara saraca: 50 miliarde dolari, iar castigatoare este o companie chineza fara traditie in domeniul hidrotehnic. Sunt temeri legate de distrugerea mediului incojurator prin aceste lucrari care e posibil sa se lase si cu exproprieri fortate. Canalul ar trebui sa fie gata in 2019.

Ruta canalului NicaraguaFoto: Captura YouTube

In Nicaragua se vorbeste de 150 de ani despre constructia unui canal care sa lege Pacificul si Atlanticul, iar in 2013 guvernul Sandinist al presedintelui Daniel Ortega a trecut prin Parlament cu succes proiectul, acordand o concesiune pe 50 de ani unei firme din China care va proiecta, construi, finanta, opera si administra acest canal. Compania HK Nicaragua Canal Development Investment Co Ltd (HKND Group) este insa total necunoscuta si e condusa de un mogul telecom foarte apropiat de autoritatile de la Beijing.

Proiectul nu se refera doar la un canal maritim, ci si la o cale ferata pentru trenuri de marfa, doua porturi de mare adancime, doua aeroporturi internationale, o statiune si mai multe zone industriale libere.

Lucrarile au inceput practic in 2012 la unele drumuri de acces, iar in 2015 va fi definitivat traseul final si vor incepe sapaturile, spre final de an urmand sa fie gata si designul ecluzelor.

Costul estimat: 50 miliarde dolari, inseamna de peste patru ori PIB-ul tarii care este printre cele mai sarace din regiune

Nu este clar de unde se vor obtine atat de multi bani si nici nu este sigur ca se vor gasi acesti bani. In plus, ecologistii spun ca proiectul va avea consecinte dezastruoase asupra lacului Nicaragua, un loc superb si principala sursa de apa a regiunii. In plus, o mare problema va fi cu exproprierile, fiind de asteptat ca cei care vor avea nesansa sa fie in calea marelui canal, sa fie fortati sa se mute fara a primi mai nimic.

Oponentii mai spun ca, prin acest proiect, China va avea o influenta ingrijorator de mare in zona.

Nicaragua se intinde pe 130.000 kmp si are cam 6 milioane locuitori. Tara a fost caracterizata de instabilitate politica si conflicte dure, fiind una dintre cele mai sarace state din regiune.

Guvernul spune ca acest proiect va scoate tara din saracie, va tripla in urmatorii ani numarul oficial de angajati si va duce la cresteri economice anuale de peste 10%.

Autoritatile promit ca in total vor fi create peste 200.000 de locuri de munca. Canalul de 275 km va fi mai lung decat Suez (193 km) si Canalul Panama (81 km) Canalul e gandit sa aiba o adnacime de pana la 30 metri si latime cuprinsa intre 230 so 520 metri. E proiectat sa aiba o capacitate de 8.800 naver/an.