Statele Unite cer Coreei de Nord sa admita ca a comandat un atac cibernetic asupra studio-ului Sony Pictures si sa plateasca pentru prejudiciul cauzat, relateaza AFP.

Sony PicturesFoto: Wikipedia

"Daca vor sa ajute, ei (n.red. nord-coreenii) ar putea sa isi recunoasca vina si sa despagubeasca Sony pentru daunele pe care le-au cauzat", a declarat Marie Harf, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat american.

Washingtonul acuza Phenianul ca este in spatele atacurilor cibernetice care au dus la aparitia in presa a emailurilor companiei. In plus, atacul cibernetic a provocat amanarea premierei filmului "The Interview", care spune povestea unui complot fictiv al CIA de a-l omori pe liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un.

Desi Coreea de Nord a negat in mod repetat ca s-ar afla in spatele atacului cibernetic, Washingtonul este "sigur ca guvernul nord-coreean este responsabil pentru acest atac distructiv", a specificat Marie Harf.

Potrivit purtatoarei de cuvant, guvernul Coreei de Nord are "o lunga traditie de negare a responsabilitatii" pentru actiunile provocatoare.

"Indemnam Coreea de Nord sa afiseze retinere, sa se abtina de la mai multe actiuni amenintatoare, pentru moment", a spus Harf referitor la posibilitatea ca Phenianul sa se razbune daca Coreea de Nord este sanctionata din cauza atacului cibernetic de la Sony.

Presedintele SUA si-a moderat tonul in scandalul atacului informatic asupra Sony Pictures de care este acuzata Coreea de Nord. El spune ca nu e un act de razboi, ci unul de "cyber-vandalism", iar pe viitor Coreea de Nord ar putea fi din nou plasata pe lista tarilor care sustin terorismul. Washington-ul acuza Coreea de Nord ca e responsabila de atacul informatic asupra Sony Pictures.