Un ofiter de politie din Milwaukee, in nordul Statelor Unite, care in luna aprilie a ucis cu 14 de focuri de arma un barbat de culoare aparent fara adapost si al carui gest a provocat atunci proteste, nu va fi urmarit penal. Decizia, anuntata luni de catre procuror, vine in contextul in care justitia din SUA a decis in mod repetat in ultimele saptamani neinceperea urmaririi penale a unor ofiteri de politie responsabili pentru moartea unor barbati de culoare.

Politistul din Milwaukee, Christopher Manney, de atunci concediat, l-a impuscat mortal in 30 aprilie pe Dontre Hamilton, in varsta de 31 ani, dupa ce a fost chemat de catre angajatii unei cafenele deranjati de acest om care dormea intr-un parc din apropiere. Intre cei doi barbati s-a ajuns la o confruntare fizica la momentul arestarii, iar politistul a folosit arma din dotare.

"Acesta este un incident tragic pentru familia Hamilton", scrie in raportul sau procurorul, dar "in lumina analizarii probelor si a faptelor, concluzionam ca ofiterul Manney a folosit arma, deoarece el era in legitima aparare, prin urmare, nu exista niciun motiv sa fie inculpat pentru crima".

Potrivit Milwaukee Wisconsin-Journal Sentinel, avocatul familiei va cere o ancheta federala.

Numeroase manifestatii, uneori revolte, au avut loc in toata tara de mai multe saptamani, pentru a denunta rasismul si discriminarea de care da dovada politia, in urma unor incidente de acest fel care au avut loc la Ferguson (Missouri) si New York.