China s-a opus fara succes desfasurarii, luni, a unei reuniuni inedite a Consiliului de Securitate al ONU pe tema incalcarii drepturilor omului in Coreea de Nord, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Beijingul, singurul aliat al Phenianului, a fost pus in minoritate in cursul unui vot privind inceperea reuniunii, incheiat cu 11 voturi pentru, doua impotriva (Rusia si China) si doua abtineri (Ciad si Nigeria).

Exprimandu-se referitor la acest vot, ambasadorul chinez la ONU Liu Jieyi a apreciat ca acest dosar nu este de competenta Consiliului.

El a afirmat ca o astel de reuniune nu poate decat sa agraveze tensiunile, iar Consiliul "trebuie sa se abtina de la orice initiativa care ar putea provoca escaladarea tensiunilor".

Coreea de Nord urmeaza sa fie tinta unor critici aspre din partea occidentalilor, cu Statele Unite in frunte, pentru incalcari ale drepturilor omului. Washingtonul acuza Phenianul ca ar sta in spatele unui atac cibernetic asupra studiourilor Sony Pictures.

Phenianul face deja obiectul unor sanctiuni internationale din cauza unor tiruri cu rachete balistice si a trei teste nucleare, dar este pentru prima oara cand Consiliul s-a reunit pentru a discuta pe tema respectarii drepturilor omului in Coreea de Nord.