Presedintele SUA si-a moderat tonul in scandalul atacului informatic asupra Sony Pictures de care este acuzata Coreea de Nord. El spune ca nu e un act de razboi, ci unul de "cyber-vandalism", iar pe viitor Coreea de Nord ar putea fi din nou plasata pe lista tarilor care sustin terorismul. Washington-ul acuza Coreea de Nord ca e responsabila de atacul informatic asupra Sony Pictures, companie care a decis apoi sa anuleze lansarea comediei The Interview al carui subiect era un complot fictiv de asasinare a ldierului nord-coreean Kim Jong-Un.

Barack Obama la CNNFoto: Captura YouTube

Intrebat despre cum catalogheaza atacul informatic asupra Sony Pictures, Obama a spus: "Nu, nu cred ca a fost un act de razboi. Cred ca a fost un act de vandalism cibernetic, dar unul foarte costisitor" Declaratiile au fost facute vineri la un interviu realizat de CNN si difuzat duminica.

Obama si-a mai moderat tonul dupa ce vineri, spusese intr-o conferinta de presa ca Sony a facut o greseala cand a decis sa nu mai lanseze filmul The Interview, fara ca mai intai sa-l consulte si pe el. Ca reactie la cele spuse de presedinte, Michael Lynton, CEO al Sony Entertainment, spusese la CNN ca Obama si publicul au inteles gresit cele intamplate si a adaugat ca de vina sunt cinematografele care "au fortat mana Sony", fiindca au decis sa nu mai ecranizeze filmul. "Nu am cedat si nu am dat inapoi. Mereu ne-am dorit ca publicul american sa vada acest film", a spus Lynton. Problema este ca miercuri, Sony a avut cu totul alt ton cand declaratia suna mult mai radical: Sony Pictures nu are planuri de lansare a acestui film.

Obama a avut o reactie la cele spuse de Michael Lynton. "Eram intelegator in ceea ce priveste deciziile de business pe care au fost nevoiti sa le ia. Insa, daca ar fi vorbit direct cu mine despre aceasta decizie, as fi putut sa discut cu lanturile de cinematografe si le-as fi intrebat cum stau lucrurile", spune Obama, care a tinut sa sublinieze ca nu are vreo problema cu Sony, ci cu precedentul creat de decizia companiei.

"Daca stabilim un precedent prin care un dictator dintr-o alta tara poate perturba prin atacuri cibernetice lantul de distributie sau produsele unei companii, incepem sa ne autocenzuram, iar asta e o problema", spune presedintele SUA.

"Si este o problema nu numai pentru industria de divertisment, ci si pentru posturile de stiri. CNN a realizat reportaje esentiale despre Coreea de Nord. Ce s-ar intampla daca ar fi un atac informatica asupra CNN? Se va decide ca nu vor mai fi realizate materiale despre Coreea de Nord?", se intreaba retoric Obama.

Atacul ce sta la baza scandalului international s-a petrecut pe 24 noiembrie si practic hackerii au pus online cinci filme Sony Pictures care nu fusesera lansate. Au aparut online si date;e personale ale 47.000 de angajati Sony, scenariul viitoruluu film cu James Bond, dar si e-mail-uri jenante pentru sefii Sony.

Coreea de Nord a negat ca ar fi avut vreo implicare in atacul cibernetic, Phenian-ul cerand o ancheta comuna cu SUA, lucru refuizat de americani. Mai mult, Phenianul a amenintat cu atacarea unor tine din SUA, inclusiv Casa Alba.

Obama a spus ca e studiata posibilitatea ca pe lista statelor care sustin terorismul sa fie reintrodusa Coreea de Nord care fusese scoasa de pe lista dupa ce in 2008 promisese ca va permite expertilor internationali sa inspecteze instalatiile nucleare.