Rusia a denuntat, sambata, noile sanctiuni americane si canadiene pentru rolul lor in criza ucraineana, in timp ce Kievul le saluta, pregatindu-se pentru negocieri de pace cu separatistii prorusi din estul tarii, relateaza AFP.

"Sanctiunile urmaresc sa perturbe procesul politic" in Ucraina, a declarat Ministerul rus al Afacerilor Externe intr-un comunicat. "Noi sfatuim Washingtonul si Ottawa sa reflecteze la consecintele unor astfel de actiuni", potrivit Mediafax.

Aceste discutii intre Kiev si separatisti, care urmeaza sa aiba loc la Minsk cu participarea Rusiei si OSCE au fost amanate in numeroase randuri in pofida presiunii occidentale asupra Kievului si Moscovei pentru a avansa in rezolvarea conflictului soldat cu peste 4.700 de morti de la jumatatea lui aprilie.

Presedintele Petro Porosenko, ce afirmase anterior ca intalnirea de la Minsk va avea loc duminica, a convocat sambata la ora 14.00 GMT (16.00 ora Romaniei) Consiliul de securitate nationala si aparare in cadrul caruia va fi abordata aceasta problema.

In zilele urmatoare, Kievul va primi doi aliati ai lui Vladimir Putin din fosta URSS, pe presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, duminica, si pe presedintele kazah Nursultan Nazarbaiev luni, ingrijorati de repercusiunile crizei asupra tarilor lor.

Aflat in vizita la Kiev vineri, seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier a apreciat ca trebuie sa se faca tot posibilul pentru ca negocierile de la Minsk sa fie reluate, daca este posibil duminica, dar un oficial separatist a anuntat ca, din partea lor, acest lucru nu este posibil pana luni.

Nici o data nu a fost fixata vineri la incheierea unei videoconferinte intre protagonisti.

Slabita dupa anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de sanctiunile occidentale care agraveaza criza monetara, Rusia a fost afectata vineri de noi sanctiuni americane si canadiene.

"Salutam aceste sanctiuni. Aceasta arata sustinerea pentru Ucraina din partea acestor tari", a comentat sambata pentru AFP purtatorul de cuvant al diplomatiei ucrainene, Evghen Perebiinis.

Statele Unite au interzis toate schimburile comerciale cu Crimeea, de "bunuri, tehnologie si servicii" in directia sau provenind din aceasta regiune, a precizat presedintele Barack Obama la o zi dupa sanctiuni similare impuse de Uniunea Europeana.

"Cer din nou Rusiei sa puna capat ocupatiei si tentativelor sale de anexare a Crimeei (si) sa puna capat sustinerii acordate separatistilor din estul Ucrainei", a declarat presedintele american.

Acuzata de Kiev si occidentali ca inarmeaza rebelii prorusi din estul Ucrainei si ca a trimis trupe in aceste teritorii, Rusia dezminte orice implicare in conflict.

Intrebat care este numarul militarilor rusi in Ucraina, presedintele Vladimir Putin a declarat joi ca cei care sunt acolo "urmeaza chemarea constiintei".