Serbia doreste sa intre in Uniunea Europeana dar in detrimentul relatiilor cu Rusia, a declarat vineri ministrul sarb al Afacerilor Externe, in conditiile in care Bruxellesul preseaza Belgradul sa isi armonizeze pozitia fata de Moscova cu cea a executivului comunitar, relateaza AFP.

"Obiectivul nostru este sa devenim membri ai UE. Dar nu in detrimentul relatiilor cu prietenii nostri, care nu sunt membri ai Uniunii", a declarat Ivica Dacic, la capatul unei discutii cu omologul sau rus Serghei Lavrov, la Moscova.

Dacic a afirmat de asemenea ca Moscova nu face nicio presiune asupra Belgradului in ceea ce priveste alegerea sa europeana, dupa ce Serbia, aliat istoric al rusilor, a inceput in ianuarie negocierile de aderare la UE.

Acesta a afirmat ca discutiile legate de chestiuni energetice vor continua intre Serbia si Rusia, dupa ce Moscova a anulat proiectul gazoductului South Stream.

"Serbia are nevoie de acest proiect, ii garanteaza securitatea energetica. Astazi, avem doar o aprovizionare care trece prin Ucraina", a subliniat el, cerand "continuarea realizarii acestui proiect strategic".