Washingtonul creeaza amenintari pentru Rusia prin amplasarea unor elemente ale sistemului global american de aparare antiracheta in Polonia si Romania, a acuzat joi presedintele rus Vladimir Putin, citat de Sputnik, fosta agentie de presa RIA Novosti.

"Amplaseaza elemente strategice ale apararii antiracheta nu doar Alaska, ci si in Europa, in Polonia si in Romania, chiar la granitele noastre", a spus Putin, in conferinta anula de presa.

Tot joi Vladimir Putin a acuzat tarile occidentale ca doresc sa creeze un nou "zid" in Europa.

"Este vorba de un zid virtual, dar incepe deja sa fie construit", a spus seful statului rus.

"Scutul antiracheta in apropiere de granitele noastre, nu este un zid? Partenerii nostri au decis ca ei sunt invingatorii, ca sunt de acum un imperiu si ca ceilalti sunt vasali care trebuie facuti sa mearga la pas", a sustinut acesta.

SUA au inceput in acest an lucrarile de constructie ale bazei balistice de la Deveselu.

Sistemul terestru de aparare antiracheta din Romania va fi aproape identic cu cel folosit pe distrugatoarele si crucisatoarele cu capacitati antiracheta Aegis ale Fortelor Navale.

Sistemul este conceput pentru a detecta, urmari, actiona impotriva si a distruge in zbor rachete balistice.

Amplasamentul va consta dintr-un sistem radar si sistemul de comanda, control si comunicatii aferent.

Separat, va gazdui mai multe module de lansare care contin sisteme de interceptare SM-3, iar personalul va fi reprezentat de circa 200 de militari, angajati civili si personal contractant.

Romania si NATO au afirmat in repetate randuri ca acest sistem nu este orientat impotriva Rusiei, care sustina insa contrariul.