Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marti ca are "motive serioase" sa creada ca Occidentul incearca sa provoace o schimbare de regim in Rusia cu ajutorul sanctiunilor, relateaza agentia Tass, preluata de Mediafax.

"Am serioase motive sa cred ca asa este. Unii politicieni occidentali nici nu incearca macar sa ascunda" ca sanctiunile lor au rolul de a forta liderii rusi sa paraseasca puterea, a declarat Lavrov, intr-un interviu pentru postul de televiziune France 24.

El a declarat ca sanctiunile occidentale afecteaza economia Rusiei si "nu ne fac nicio placere, insa aceasta nu este problema noastra, ci a Uniunii Europene si a Statelor Unite".

"Pot sa va asigur ca Rusia nu numai ca va supravietui, dar va deveni chiar mai puternica. Am trecut prin incercari mult mai dificile in cursul istoriei noastre si, de fiecare data, am iesit din aceste aventuri mai puternici", a subliniat ministrul rus.

El a exclus o prabusire a economiei Rusiei, mentionand ca acest lucru "se poate intampla doar in tari mici si, probabil, in Ucraina".

Declaratiile ministrului rus intervin in contextul in care presedintele Statelor Unite, Barack Obama, intentioneaza sa promulge rezolutia Congresului american care prevede sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei si oferirea de armament Ucrainei.

Obama a declarat de mai multe ori ca se opune impunerii de noi sanctiuni Rusiei fara o coordonare cu Uniunea Europeana.