Presedintele Barack Obama va semna legea adoptata de Congresul american si care autorizeaza noi sanctiuni impotriva Rusiei, a anuntat marti Casa Alba, care subliniaza ca textul ii lasa o marja de manevra in demersurile care vor urma, scrie AFP.

Amenintarea cu noi sanctiuni americane vine in contextul in care economia rusa este deja afectata puternic de precedentele sanctiuni occidentale impuse din cauza conflictului din estul Ucrainei, dar si de caderea pretului petrolului.

"Presedintele are intentia sa semneze aceasta lege" deoarece ea ii mentine "flexibilitatea" privind oportunitatea de a impune sau nu noi sanctiuni, a declarat Josh Earnest, purtator de cuvant al executivului american. Acesta a precizat ca textul va fi semnat pana la finele saptamanii.

Obama a afirmat in mai multe randuri ca apreciaza drept "contra-productiva" impunerea de sanctiuni suplimentare de catre SUA, fara o coordonare cu Uniunea Europeana.

"Daca Europa si Statele Unite ar fi divizate, ar fi o victorie strategica" pentru presedintele rus Vladimir Putin, sublinia el, saptamana trecuta.

"Modalitatea de a evita asta este sa luam in calcul impactul acestor sanctiuni asupra Europei, sa fim masurati in maniera in care le aplicam si sa dam dovada de rabdare strategica", adauga acesta.