Luarea de ostatici intr-o cafenea din Sydney a luat sfarsit in noaptea de luni spre marti, la capatul a 16 ore de angoasa, dupa un asalt al fortelor de ordine in timpul caruia doua persoane, printre care si atacatorul, au fost ucise, si alte trei ranite, scrie AFP.

Ostatici in SydneyFoto: Captura YouTube

"Asediul s-a terminat", a anuntat pe Twitter, cu putin inainte de ora locala 03,00 (16,00 GMT) politia locala, respectiv la 16 ore dupa ce un barbat a luat mai multi ostatici in Lindt Chocolat Cafe, in Martin Place, esplanada pietonala din centrul celui mai mare oras al Australiei.

O serie de explozii rasunatoare s-au auzit cu putin timp inainte de 02,30 (15,30 GMT) in momentul in care comandourile au intrat pe poarta laterala de acces a cafenelei. Ostaticii au inceput sa iasa in fuga din cladire in timp ce altii erau scosi pe targi.

Cel putin doua persoane au murit, printre care si barbatul care luase ostaticii, a anuntat televiziunea australiana. Televiziunea Channel 7 afima ca trei persoane sunt grav ranite.

Potrivit presei australiene, care citeaza surse din politie, atacatorul este un barbat "religios" de origine iraniana cu numele Man Haron Monis.

The Australian afirma ca barbatul a trimis scrisori injurioase familiilor soldatilor morti in operatiuni si era eliberat conditionat sub acuzatia de complicitate la crima intr-o ancheta legata de moartea fostei sale sotii.

Iata mai jos principalele evenimente ale zilei de luni:

Cum a decurs atacul politiei:

Ora 18:45 Cel putin doua persoane au murit in urma asaltului politie. Printre ei s-ar afla si atacatorul, anunta televiziunile australiene, preluate de AFP.

Ora 18:20 Mi multi raniti sunt evacuati cu ambulantele

Ora 17:50 Luarea de ostatici s-a terminate (politia)

Ora 17:47 Un robot de deminare a patruns in cafenea

Ora 17:45 Zgomot de detonari, mai multi ostatici scapa din cafenea

Ora 17:25 Politia a lansat asaltul asupra cafenelei din Sydney (AFP)

-----------------------------------

Martin Place, vasta esplanada pietonala situata in centrul de afaceri din Sydney, cel mai mare oras al tarii, a fost evacuat de autoritati iar sute de politisti inarmati, inclusiv comandouri de elita, incercuiau Lindt Chocolat Cafe.

Autoritatile afirma ca scopul barbatului nu este clar dar ostaticii tineau in dreptul unei ferestre un drapel negru cu o inscriptie partial vizibila cu caractere arabe. Dupa toate probabilitatile, este vorba de un drapel folosit in dese randuri de gruparile jihadiste si care mentioneaza shahada, profesiunea de credinta musulmana: "Nu exista alt Dumnezeu decat Alah si Mahomed este profetul sau".

Peste 40 de organizatii musulmane australiene au condamnat aceasta luare de ostatici si au acuzat o "deturnare" a acestei profesiuni de credinta.

Australia, angajata alaturi de Statele Unite in lupta impotriva organizatiei teroriste Statul Islamic (SI), a ridicat in septembrie nivelul de alerta in fata amenintarii reprezentate de luptatori jihadisti australieni reveniti din Irak si Siria.

Sase ore dupa inceputul dramei, trei barbati, urmati in scurt timp de doua femei, au iesit in fuga din cafenea. Nu se stie daca au reusit sa fuga sau daca atacatorul le-a dat drumul. Politia a precizat ca nicio persoana nu pare ranita.

Exista un singur atacator iar negociatorii politiei sunt in contact cu el, a subliniat politia.

Chris Reason, ziarist la televiziunea Channel Seven, a carei redactie este vizavi de cafenea, a scris pe Tweeter: "Avem circa 15 ostatici, nu 50, un amestec de femei, barbati, tineri si batrani, dar nu si copii".

"Vedem cum atacatorul ii obliga sa stea in dreptul ferestrelor, cateodata pana la doua ore", a adaugat acesta.

Atacatorul, care pare inarmant cu o carabina, a trimis o serie de cerinte prin intermediul presei australiene, dar acestea au fost cenzurate, la solicitarea politiei.

Seful politiei din statul Noua Galie de Sud, Andrew Scipione, a refuzat sa confirme daca este vorba de "un eveniment legat de terorism" dar premierul Tony Abbott a convocat Comitetul de securitate nationala, care reuneste membrii guvernului si consilierii insarcinati cu probleme de securitate.

"Nu stim motivele autorului, nu stim daca actioneaza din motive politice dar, dupa toate evidentele, exista elemente care merg in acest sens", a declarata acesta.

Martin Place este centrul financiar din Sydney si sediul a numeroase administratii. Numeroase centre comerciale au fost inchise. Pe strazile de obicei pline de lume se vedeau putini trecatori.

Cu putin timp inainte de anuntul luarii de ostatici, politia a anuntat arestarea unui barbat de 25 de ani in Sydney, in cadrul unei anchete legate de pregatirea de atentate in Australia. Seful politiei de stat a spus ca nu crede ca cele doua dosare au vreo legatura.

Politia a intervenit in acelasi moment la Opera din Sydney, aparent in urma unei alerte legate de un colet suspect.

Potrivit estimarilor, peste 70 de australieni lupta in prezent in randurile jihadistilor in Irak si in Siria. Cel putin 20 de australieni au fost ucisi si autoritatile se tem ca tot mai multi tineri se pot radicaliza.

Autoritatile au efectuat in septembrie multiple operatiuni care au avut drept scop dejucarea unui prezumtiv complot al jihadistilor din SI care viza comiterea de "crime drept exemplu", in special decapitari publice.