Fostul vicepresedinte american Dick Cheney a continuat duminica sa apere tacticile dure de interogare CIA folosite dupa atacurile din 11 septembrie 2001, spunand clar ca ar aplica aceleasi tactici imediat.

Dick Cheney in 2011Foto: Agerpres/AP

Cheney a declarat, pentru emisiunea Meet the Press de la NBC, ca nu exista comparatie intre aceste tehnici si decesele cetatenilor americani la 11 septembrie.

"Tortura este ceea ce au facut teroristii Al Qaeda la cei 3.000 de americani care au murit pe 9/11. Nu exista comparatie intre asta si ceea ce am facut noi legat de interogare", a spus el.

"CIA a reusit sa evite practica torturii. As aproba din nou, oricand, aceste tehnici, atat timp cat ne ajuta sa ne atingem obiectivele - prinderea autorilor atentatelor din septembrie 2001 si evitarea unui nou atentat in Statele Unite", a subliniat fostul vicepresedinte.

Senatul american a prezentat marti versiunea publica a raportului privind tehnicile de interogare utilizate de CIA. Conform documentului, Agentia Centrala de Informatii din SUA a utilizat metode "brutale", de multe ori "ineficiente", pentru interogarea suspectilor de terorism. CIA a admis comiterea "unor erori", explicand insa tehnicile de interogare au contribuit la evitarea atacurilor teroriste.

Ca reactie, Cheney a declarat ca raportul pe tema practicilor CIA este "plin de prostii", noteaza Mediafax.