​Mai multi politisti sarbi care lucreaza si ca agenti de paza sunt acuzati ca bat clientii si ca fac parte din retele care cer taxa de protectie. Un reportaj de Draga Peco pentru Balkan Investigative Reporting Network.

Politisti sarbi pozind pe un site de socializareFoto: Balkan Investigative Reporting Network

Pe 26 martie anul acesta, Bosko Sekerovic, marinar cu o vechime de 23 ani, si-a luat cativa prieteni din Belgrad si a plecat spre nord, la Novi Sad, ca sa petreaca o seara cu prietenii.

Sekerovici si prietenii lui au pornit catre Laze Teleckog, aflata in inima zonei de cluburi si baruri pline de tineri care beau si danseaza. Muzica sarbeasca traditionala si muzica pop straina rasuna in pragul fiecarei usi.

Pe cand Sekerovic vorbea cu un prieten in fata unui bar, pe la 2 noaptea, un tip solid l-a lovit cu umarul, punandu-l la pamant. in acel moment au aparut bodigarzi din mai multe baruri si au inceput sa-l loveascape Sekerovici si pe prietenii lui.

“Cincisprezece ne bateau pe noi trei. Mi-am pierdut cunostinta de cateva ori”, a declarat Seferovic care, in urma bataii, s-a ales cu nasul rupt, un dinte spart si un ochi vanat.

Prietenul si colegul lui, Jovan Jovicic, a fost si el ranit. Picioarele lui erau atat de pline de vanatai incat dupa aceea nu a mai putut merge timp de cateva zile.

“A fost pur si simplu macel. Un tip te tine si alti cinci te bat”, isi aminteste Jovicic, cateva luni mai tarziu, avand toata scena inca vie in minte. “Unul dintre atacatori s-a dus intr-un bar si a revenit cu un baston telescopic, ca acelea pe care le foloseste politia.

Sekerovic si prietenii lui au scapat dupa ce o tanara care lucra la un bar le-a dat cheia de la toaleta. S-au inchis in toaleta si au asteptat sa vina politia.

Politisti nu fost insa si salvatorii lor. Cel putin unul dintre politisti lucra ca bodigard si se numara printre atacatori, potrivit acuzatiilor formulate de politie pe baza inregistrarilor video.

Experienta terifianta a tinerilor aduce in atentie o problema des intalnita in Serbia si alte tari balcanice. Tinerii politisti care lucreaza - in afara orelor de serviciu - ca bodigarzi in cluburi de noapte si baruri - uneori comit acte de violenta si fac parte din retele care percep taxe de protectie , fara a fi pedepsiti.

Acest articol, care poate fi citit in continuare aici, a fost realizat in cadrul programului Bursa pentru Excelenta in Jurnalism, cu sprijinul Fundatiei Erste si a Fundatiei pentru o Societate Deschisa, in colaborare cu Balkan Investigative Reporting Network