Agentia de evaluare financiara Fitch a retrograt, vineri, ratingul Frantei de la AA+ la AA din cauza derapajului bugetar, noteaza AFP. Fitch a motivat decizia luand in calcul perspectivele slabe economice ale tarii, cat si consolidarea fiscala si stabilizarea ratei datoriei. "Se preconizeaza ca economia franceza va creste mult mai putin decat media tarilor din zona euro, pentru prima data in patru ani", se arata in motivatia agentiei Fitch.

Agentia considera ca agenda de reforme structurale a guvernului nu pare suficienta pentru a inversa tendintele negative care afecteaza cresterea pe termen lung si competitivitatea. Fitch se asteapta la o crestere a PIB-ului Frantei de 0,4% pentru 2014 si de 0,8% in 2015, an in care deprecierea monedei euro si scaderea pretului petrolului vor sprijini oricum un pic cresterea economica.

In ciuda masurilor economice anuntate de guvern care va duce deficitul pe 2015 la 4,1% din PIB, fata de 4,3% anuntat anterior, tot nu va fi de ajuns pentru schimbarea perspectivei agentiei Fitch asupra dinamicii datoriei publice a Frantei.