Congresul Statelor Unite a adoptat o lege care cere presedintelui american sa impuna sanctiuni impotriva entitatilor ruse din domeniul apararii (producatori sau comercianti) care transfera armament in Siria, Ucraina, Georgia sau Moldova si participa, in acest fel, la instabilitatea din aceste tari, anunta AFP.

Legea a fost adoptata joi, cu unanimitate, de Senatul si Camera Reprezentantilor; din motive tehnice, textul urmeaza sa revina la Senat, unde urmeaza sa fie aprobat prin consens.

Textul a fost amendat in extremis si nu mai desemneaza Ucraina, Moldova si Georgia ca "aliati strategici non-membri ai NATO", spre deosebire de primele versiuni, cel mai probabil pentru a-i putea asigura adoptarea finala.

Este vizata in principal societate publica ruseasca Rosoboronexport.

In sectorul energetic, legea autorizeaza sanctiuni in special impotriva gigantului Gazprom, in cazul in care restrange furnizarea de gaz catre Ucraina sau membri ai NATO.

Evantaiul sanctiunilor posibile include interzicerea de vize si excluderea din sistemul financiar american a oricarei entitati straine care deruleaza tranzactii cu entitatile supuse sanctiunilor.

De asemenea, Washingtonul este autorizat sa intareasca ajutorul militar pentru Ucraina, in special prin livrarea de munitii anti-tanc, drone de supraveghere, echipamente de comunicatii.

Armata americana a furnizat recente trei radare anti-mortiere, destinate detectarii si localizarii pozitiilor de tir.

Pentru moment, Barack Obama refuza sa livreze arme si munitii Ucrainei, preferand sa furnizeze material neletal, precum radare, lunete de tintire nocturna sau veste antiglont.