Gruparile jihadiste au ucis 5.042 de persoane in luna noiembrie, o cifra care arata ca acestea sunt "mai puternice ca oricand", potrivit unui studiu britanic publicat joi, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Irakul detine tristul record al victimelor, urmat de Nigeria, Afganistan si Siria, potrivit acestui studiu realizat de BBC World Service si centrul de cercetare ICSR din cadrul King's College din Londra.

Aproximativ 664 de atacuri au fost recenzate in total. Saisprezece grupari au revendicat aceste atacuri sau au fost identificate ca fiind responsabile de comiterea acestora, dintre care 60% nu au nicio legatura cu reteaua terorista Al-Qaida, inamicul numarul unu acum cativa ani, subliniaza studiul.

Aproape jumatate din atentate (44%) au fost comise de gruparea Stat Islamic (SI), care opereaza in principal in Irak si in Siria. Aceasta grupare ar fi ucis 2.206 persoane in 308 atacuri.

La randul ei, gruparea nigeriana Boko Haram ar fi ucis 801 persoane in 30 de atentate.

Aceste date sunt "stupefiante avand in vedere ca acum trei ani in lumea occidentala se punea ca s-a terminat, Al-Qaida este in declin, moarta, invinsa strategic", a comentat Peter Neumann, cercetator la King's College.

"Toata lumea crede ca primavara araba a adus libertate si democratie. Ori exista o miscare jihadista in parti ale lumii unde nu ne-am imaginat ca va aparea vreodata", a adaugat el.

Autorii recunosc, totusi, limitele unui astfel de studiu, mai ales intr-un context de razboi civil, in care este greu de atribuit unele actiuni unei grupari anume si in care colectarea de informatii intampina dificultati.