Premierul Ucrainei, Arseni Iatseniuk, a afirmat joi ca Ucraina are nevoie de o conferinta internationala a donatorilor pentru a evita o incetare de plati, in ciuda ajutorului deja promis de Fondul Monetar International, scrie AFP.

"Pentru a supravietui in aceasta perioada dificila, avem nevoie de o conferinta internationala a donatorilor si de ajutorul partenerilor nostri occidentali", a spus acesta, in fata Parlamentului.

FMI, care a promis Kievului un ajutor sub forma unui credit de 27 de miliarde de dolari, anuntase in noiembrie ca tara va avea nevoie de inca 19 miliarde de dolari pana la finele lui 2015 pentru a evita falimentul.

Economia ucraineana este intr-o situatie foarte dificila, afectata de costisitorul conflict armat din est, de caderea monedei nationale, de o coruptie endemica si de pierderea bazinului carbonifer Donbass si a Crimeii.

In cadrul unei vizite in Ucraina, in noiembrie, comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, a declarat ca o astfel de conferinta nu va putea fi organizata fara stabilirea unei foi de parcurs a reformelor, "cu rezultate concrete".

O echipa a FMI, principalul creditor al Ucrainei, a ajuns marti la Kiev pentru a determina impreuna cu autoritatile profundele reforme economice necesare. Printre acestea - impopularele cresteri de preturi la energie si taieri in cheltuielile sociale.