Sefa Fiscului ungar Ildiko Vida a depusn o plangere in vederea unui proces impotriva lui Andre Goodfriend, insarcinatul cu afaceri al Statelor Unite in Ungaria, a declarat un avocat al Fiscului (NAV), relateaza Mediafax. Plangerea a fost depusa la Biroul pentru investigatii centrale al procurorului-sef, pentru "defaimare publica provocand pagube grave", a declarat avocatul Barnabas Futo. Actiunea in justitie vine la 4 zile dupa ce premierul maghiar Viktor Orban a amenintat-o pe sefa Fiscului ungar cu demiterea in cazul in care nu il da in judecata pe purtatorul de cuvant american Andre Goodfriend care a acuzat-o de coruptie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Goodfriend este acuzat ca a defaimat-o pe Vida in calitate de director NAV.

Vida a initiat o actiune si la Tribunalului Municipiului Budapesta, pentru calomnie, a declarat Futo.

Potrivit avocatului, citat de agentia de presa MTI, cele doua plangeri a fost depuse in urma unor declaratii "care discrediteaza", in opinia sa, ale insarcinatului cu afaceri al Statelor Unite intr-un interviu pentru saptamanalul Heti Valasz publicat joia trecuta.

Premierul conservator si populist ungur Viktor Orban a declarat luni ca o va destitui pe sefa Fiscului Ildiko Vida, daca aceasta nu il va da in judecata pentru defaimare pe Andre Goodfriend.

Orban a declarat ca se asteapta ca Vida sa-l dea in judecata pe Goodfriend, dupa ce Statele Unite i-a inscris numele pe o lista de sanctiuni, alaturi de alti oficiali unguri de rang inalt, suspectati de coruptie.

Raspunzand interpelarii unui deputat socialist, premierul ungur a subliniat ca aceasta problema poate fi solutionata in mod clar la tribunal, "fara toate prostiile (legate de) probele care lipsesc". "Daca nu initiaza un proces imediat, o retrag" din functie, a amenintat el.

Orban l-a indemnat pe diplomat "sa nu se ascunda in spatele imunitatii diplomatice". In opinia sa, diplomatul ar trebui "sa stea drept, sa fie barbat si sa-si asume responsabilitatea a ceea ce a afirmat".