Presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite a declarat miercuri ca Lituania este pregatita sa-si "asume responsabilitatea" in cazul in care informatiile din raportul Senatului american, coplesitoare in privinta metodelor de interogare folosite de CIA, se vor confirma, scrie Mediafax citand AFP.

"Daca informatia se adevareste ca fiind exacta, Lituania va trebui sa-si asume responsabilitatea", a declarat presedinta, citata intr-un comunicat.

Raportul Senatului american publicat marti nu citeaza numele nici unei tari care a gazduit centre de interogare CIA, insa Parchetul lituanian ancheteaza cu privire la presupuse centre de detentie CIA in Lituania.

"Vom cere sa ni se livreze raportul", a anuntat inainte de publicarea documentului procurorul Irmantas Mikelionis, adaugand ca Washingtonul a refuzat pana in prezent sa furnizeze o asistenta juridica.

Potrivit unor activisti in domeniul drepturilor omului, raportul permite confirmarea suspiciunilor potrivit carora un detinut - Mustafa al-Hawsawi - a fost detinut intr-o inchisoare secreta CIA care functiona in Lituania in perioada 2005-2006 si care a fost inchisa din cauza "lipsei de asistenta medicala de urgenta pentru detinuti".

Potrivit raportului senatorilor democrati, CIA a supus - intr-un cadru extrajudiciar - zeci de detinuti suspectati de legaturi cu Al-Qaida unor interogatorii violente dar ineficiente, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, si a mintit marele public.