Zeci de mii de irlandezi au manifestat miercuri la Dublin impotriva masurilor de austeritate ale guvernului si a proiectului de facturare a apei curenta, scrie AFP.

Dublinul s-a angajat sa puna capat gratuitatii apei menajere, in cadrul planului de ajutor aplicat in 2010 de Fondul Monetar International si de Uniunea Europeana in 2010.

Perspectiva ca primele facturi sa ajunga la consumatori la inceputul lui 2015 a starnit un val de indignare si a generat mai multe proteste in aceasta toamna.

In ciuda promisiunii guvernului de coalitie condus de Enda Kenny de a usura factura, furia populatiei nu s-a redus si intre 60.000 si 80.000 de oameni au iesti pe strazile Dublinului miercuri, potrivit organizatorilor.

"No way, we won't pay", a scandat multimea, in fata Parlamentului.

Irlanda a iesit oficial din planul de ajutor international in decembrie, punand capat unei politici de austeritate bugetara de sase ani.

In conditiile in care a revenit la crestere economica, fostul "tigru celtic" si-a permis chiar luxul de a rambursa in avans catre FMI o datorie pe care ar fi trebuit sa o plateasca esalonat pana in iulie 2018.

Dar multi oameni continua sa nu resimta efectele relansarii iar rata somajului este in continuare de 10,7%.