Un ministru palestinian a murit la scurt timp dupa ce a fost lovit si bruscat de soldati israelieni, in timpul unui protest in Cisiordania, relateaza Reuters, citand un fotograf al agentiei care a asistat la incident si un medic.

Ziad Abu Ein, ministru fara portofoliu, a fost luat cu ambulanta din satul Turmusiya, insa a murit pe drumul catre cel mai apropiat oras palestinian, Ramallah.

Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a catalogat decesul lui Abu Ein "un act barbar pe care nu il putem ignora sau accepta". El a anuntat trei zile de doliu national si deschiderea unei investigatii.

Armata israeliana ancheteaza incidentul, a declarat o purtatoare de cuvant.

Circa 100 de activisti straini si palestinieni de la Comitetul pentru respingerea coloniilor israeliene si zidului, o organizatie guvernamentala pe care o conducea Abu Ein, se indreptau spre locul unde urmau sa planteze copaci si sa protesteze, langa o colonie, cand au fost opriti la un punct de frontiera improvizat, au relatat martori.

Un grup de circa 15 soldati israelieni au tras cu gaze lacrimogene la protestatari si au inceput sa ii bruscheze. Abu Ein a fost lovit de o mana in gat in timpul altercatiei cu doi soldati, si a fost la scurt timp luat de o ambulanta.

Palestinienii din Ramallah au inchis magazinele in semn de protest si mai mult tineri au aruncat cu pietre la soldatii israelieni care pazeau o colonie evreiasca in afara orasului.