Statele Unite au dezmintit luni ca intentioneaza sa adopte sanctiuni impotriva aliatului israelian din cauza politicii sale de colonizare, dupa ce un articol aparut in presa israeliana a starnit furia unor alesi americani, potrivit Mediafax.

"Informatiile aparute in presa potrivit carora am lua in calcul sanctiuni impotriva Israelului sunt lipsite de orice fundament", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Ea a fost intrebata pe marginea unui articol aparut saptamana trecuta in cotidianul israelian Haaretz si care sustinea ca Statele Unite intentioneaza sa ia masuri impotriva aliatului isralian din cauza continuarii procesului de colonizare in teritoriile palestiniene.

Casa Alba si Departamentul de Stat nu au dorit, la sfarsitul saptamanii, sa comenteze acest articol, care nu mentiona domeniul de aplicare a "sanctiunilor", dar evoca "masuri active impotriva colonizarii", citand un oficial de rang inalt israelian.

"Impunem sanctiuni in intreaga lume pentru diferite motive. Nu suntem, evident, in aceasta situatie" in ceea ce priveste Israelul, care ramane "un partener important", a afirmat Psaki.

Cu toate acestea, ea a tinut sa sublinieze ca procesul de colonizare este "ilegitim" si "contrar intereselor Israelului".

Articolul aparut in presa israeliana a provocat furia unor alesi din Congres, intre care senatorul republican Mark Kirk. "Administratia nu numai ca exclude (adoptarea de) noi sanctiuni pentru a pune capat amenintarii constituite de Iran, ci ia in calcul, se pare, sanctiuni impotriva celui mai apropiat aliat al nostru, Israelul", a denuntat el intr-un comunicat difuzat vineri.

Relatiile americano-israeliene parcurg o perioada mai putin favorabila dupa esuarea procesului de pace cu palestinienii in primavara si accelerarea, de un an, a negocierilor internationale asupra programului nuclear iranian.