Israelul a jucat un rol decisiv pentru a evita, luna trecuta, incheierea unui acord inadecvat intre marile puteri si Iran in programul nuclear al Teheranului, a dat asigurari duminica premierul israelian, Benjamin Netanyanu, relateaza AFP.

"Vocea si ingrijorarile noastre au jucat un rol decisiv pentru evitarea unui acord inadecvat", a subliniat Netanyahu intr-un discurs inregistrat si difuzat in cadrul Forumului Saban, la Washington. Un astfel de acord ar fi "permis intr-adevar Iranului sa devina o putere nucleara", a afirmat premierul israelian.

Israelul a criticat dur eforturile marilor puteri din cadrul Grupului 5+1 (Statele Unite, Rusia, China, Franta, Marea Britanie si Germania) de a ajunge la un acord cu Teheranul in programul sau nuclear controversat, acuzand administratia Obama ca da dovada de naivitate in fata noului presedinte iranian.

Marile puteri si Iranul nu au reusit sa ajunga la un acord in noiembrie si au convenit sa prelungeasca negocierile pana la 30 iunie 2015. Pe de alta parte, Benjamin Netanyahu a apreciat ca negocierile de pace israeliano-palestiniene au esuat "deoarce palestinienii vor ca acestea sa se incheie". In plus, el a avertizat ca Israelul nu va incheia un acord de pace cu palestinienii daca acesta nu va recunoaste prezenta "pe termen lung" a fortelor armate israeliene in regiune.