Washingtonul a avertizat vineri autoritatile de la New Delhi ca climatul de tensiuni pe plan international cu Rusia nu este propice pentru a face afaceri cu Moscova, inaintea unei vizite a presedintelui rus, Vladimir Putin, la New Delhi, relateaza AFP.

"Am spus deja ca acum nu este momentul potrivit pentru afaceri cu Rusia", a avertizat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Marie Harf, intrebata cu privire la vizita liderului de la Kremlin la New Delhi, programata pentru saptamana viitoare, citeaza Mediafax.

"Bineinteles, am transmis (acest mesaj) aliatilor si partenerilor nostri la nivel international", a afirmat oficialul american, al carui Executiv intretine relatii reci cu Moscova, in principal din cauza crizei din Ucraina.

Potrivit unor oficiali indieni, prima vizita a presedintelui Putin dupa venirea la putere, in mai, a premierului indian Narendra Modi este destinata sa intensifice schimburile comerciale ruso-indiene, limitate la 10 miliarde de dolari pe an.

Putin si Modi ar urma sa semneze aproape 15 acorduri comerciale.

"Exista mai multe zvonuri privind aceste contracte comerciale, vom vedea cum va evolua situatia", a declarat Harf.

Dupa sfarsitul Razboiului Rece, India si Rusia au ramas pentru mult timp aliati foarte apropiati. Totusi, Washingtonul si New Delhi s-au apropiat semnificativ in ultimul deceniu, in special sub presedintia lui George W. Bush (2001-2009).

Succesorul lui Bush la Casa Alba, Barack Obama, va vizita India la sfarsitul lui ianuarie, la invitatia premierului Modi, pe care l-a primit pe 30 septembrie in Biroul Oval, in cursul unei intalniri fara precedent.