Bilantul luptelor care au avut loc joi intre rebelii ceceni si fortele de ordine in centrul capitalei Groznii a fost de 24 de morti, au anuntat vineri autoritatile ruse si cele locale, citate de AFP.

14 membri ai fortelor de ordine au fost ucisi si 28 raniti, potrivit bilantului ministerului rus de Interne, citat de agentia de presaRIA Novosti.

10 rebeli au fost ucisi in lupte, potrivit unui bilant publicat joi de Comitetul national de lupta impotriva terorismului.

Un grup de rebeli a lansat un atac pornind dintr-un sens giratoriu din centrul capitalei inainte de a se retrage intr-o scoala si in Casa Presei, cladirea care adaposteste presa locala.

Insurgentii s-au revendicat ca provenind din miscarea islamista Emiratul Caucazului, iar atacul a avut loc cu cateva ore inaintea unui foarte asteptat discurs al presedintelui Vladimir Putin, al carui protejat, Ramzan Kadyrov, conduce cu o mana de fier Cecenia din 2007.

Acest atac intervine la doua luni dupa moartea a cinci politisti in Groznii, in momentul in care impiedicau un tanar kamikaze sa se detoneze la intrarea intr-o sala de concerte plina de oameni.

Sapte rebeli si doi politisti au fost ucisi in confruntari in republica vecine Daghestan, la inceputul lui octombrie.

Aceste violente starnesc temeri legate de un nou ciclu de violente in Cecenia, cu cateva zile inainte de comemorarea a 20 de ani de la inceputul primului razboi ruso-cecen, in perioada decembrie 1994 - august 1996, lansat pentru a stopa veleitatile independiste ale republicii.

La finalul celui de-al doilea razboi, lansat la inceputul anilor 2000, Cecenia a parut sa gaseasca o usoara stabilitate, gratie si numeroaselor arestari efectuate in randul miscarii Emiratul Caucazului, care a inceput sa piarda din anvergura in ultimii ani, in special dupa moartea fondatorului si liderului sau, Doku Umarov.

Dar recentele legaturi cu Statul Islamic, in care activeaza numerosi ceceni, par sa fi oferit un nou avant rebelilor din Emiratul Caucazului.