Un reprezentant al stangii radicale Die Linke, mostenitoare a comunistilor din Republica Democrata Germana, a fost ales vineri pentru prima oara in fruntea unui stat regional, Turingia (est), suscitand o dezbatere intr-o tara marcata inca de dictatura comunista, scrie AFP.

Aliat cu social-democratii (SPD) si cu Verzii, Bodo Ramelow, 58 de ani, fost sindicalist in Germania de Vest, un protestant reputat pentru pragmatismul sau, a reusit sa depaseasca ingrijorarile legate de o "revenire la comunism" in aceasta fosta regiune a RDG, adunand 46 de voturi din 91 (28 Linke, 12 SPD si 6 Verzii).

Ajuns pe locul doi la alegerile regionale din septembrie cu 28,2% din voturi, in spatele conservatorilor (CDU, 33,5%), Ramelow pune capat unei domnii de 24 de ani a partidului Angelei Merkel care a condus aceasta regiune agricola si forestiera cu putin peste doua milioane de locuitori de la primele alegeri libere din 1990.

Este pentru prima oara cand un oficial al Die Linke, formatiune nascuta in 2007 dintr-o alianta intre mostenitorii fostului partid comunist est-german SED si dezamagitii din SPD, accede la o astfel de functie intr-o tara federala unde landurile dispune de puteri importante. De notat ca Die Linke (Stanga) a participat deja la aliante in guvernari regionale, cum este cazul in prezent in Brandenburgul vecin.

Victoria lui Ramelow a starnit ingrijorarea presedintelui republicii, Joachim Gauck, un fost pastor si militant pentru drepturile omului in RDG, care a depasit granitele neutralitatii functiei sale. "Oamenii care au cunoscut RDG si apartin generatiei mele trebuie sa faca un mare efort pentru a accepta asta", a declarat el.

Dupa ce a depus juramantul, noul sef de guvern regional a adoptat in discursul sau de investitura deviza fostului presedinte al republicii Johannes Rau (1999-2004): "Reconciliere, mai degraba decat diviziune".

Ramelow a subliniat intotdeauna ca a crescut in Vest si nu are nicio legatura cu regimul politic din RDG, pe care nu a ezitat sa-l denunte.

Si-a inceput cariera ca vanzator in Marburg (Hesse) inainte de a se lansa in sindicalism in anii 1980. Aceasta activitate il determina sa se stabileasca in Turingia in 1990, un an dupa caderea Zidului, pentru a dota regiunea cu structuri de reprezentare a salariatilor.